Stigla prva reakcija Rusije na izvještaj o sastanku generala o nuklearnom oružju

Rat u Ukrajini 02. stu 202216:18
Pixabay/ilustracija

Iz Rusije je stigla prva reakcija na izvještaj New York Timesa, koji je danas, pozivajući se na izjave više visokih američkih dužnosnika, objavio da su ruski generali održali sastanak na kojem su raspravljali o tome gdje i kad bi Moskva u Ukrajini mogla koristiti taktičko nuklearno oružje.

Moskva je uvjerena da je u trenutnoj turbulentnoj situaciji prvi prioritet spriječiti bilo kakav vojni sukob nuklearnih sila, navodi se u izjavi o sprječavanju nuklearnog rata koja je u srijedu kružila na web stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova, piše Tass.

VEZANA VIJEST

U dokumentu se ističe da Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i jedna od nuklearnih sila u skladu s Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja, snosi posebnu odgovornost u pitanjima jačanja međunarodne sigurnosti i strateške stabilnosti.

“Podržavamo izjavu o prevenciju nuklearnog rata”

Moskva poziva zemlje nuklearne petorke da odustanu od opasnih pokušaja ugrožavanja međusobnih vitalnih interesa, balansirajući na rubu izravnog oružanog sukoba i potičući provokacije oružjem za masovno uništenje (WMD).

“Potpuno podržavamo zajedničku izjavu o prevenciji nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju koju su lideri pet zemalja s nuklearnim oružjem potpisali 3. siječnja”, stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

VEZANA VIJEST

Reakcija Rusije nuklearnim oružjem hipotetski je dopuštena samo kao odgovor na agresiju izvršenu uporabom oružja za masovno uništenje, odnosno agresiju konvencionalnim oružjem, kada je ugroženo samo postojanje države, navodi se dalje.

Naime, New York Times je danas objavio da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena “uznemirena” zbog sastanka ruskih generala jer “on pokazuje koliko su ruski generali frustrirani porazima na bojišnici u Ukrajini” te “sugerira da Putinove uvijene prijetnje nuklearnim oružjem možda nisu samo riječi”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar