Prva reakcija Kremlja nakon uništenja brane

Rat u Ukrajini 06. lip 202313:41 3 komentara
VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak je rekao da je Ukrajina sabotirala branu Kahovku kako bi odvratila pozornost od svoje posrnule protuofenzive i odbacio tvrdnju Kijeva da je Moskva digla branu u zrak.

U noći s ponedjeljka na utorak uništena je brana Kahovka, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage iznutra digle u zrak hidroelektranu. Rusija s druge strane optužuje Ukrajinu nakon što je ukrajinski grad Nova Kahovka, koji je pod kontrolom Rusije, završio pod vodom, prenijela je u ruska državna novinska agencija TASS.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je pak rekao da je Ukrajina sabotirala branu i tako ugrozila brojne stanovnike i okoliš.

“Predsjednik prima izvješća preko Ministarstva obrane i drugih službi o tome što se događa oko HE Kahovka. Možemo bez sumnje reći da se radi o namjernoj sabotaži ukrajinske strane”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja.

Prema Peskovu ova sabotaža može izazvati vrlo ozbiljne posljedice za desetke tisuća stanovnika regije, ekološke posljedice i posljedice druge prirode koje tek treba utvrditi. Također je istaknuo da je jedan od ciljeva sabotaže bio uskraćivanje vode Krimu. “Razina vode u akumulaciji pada, stoga je opskrba vodom drastično smanjena”, dodao je.

“Navodno je ova sabotaža također posljedica činjenice da, nakon što su prije dva dana pokrenule ofenzivne operacije velikih razmjera, ukrajinske oružane snage nisu uspjele postići svoje ciljeve. Njihove operacije su u zastoju”, rekao je Peskov.

east2west news / WillWest News / Profimedia
east2west news / WillWest News / Profimedia
east2west news / WillWest News / Profimedia
east2west news / WillWest News / Profimedia
east2west news / WillWest News / Profimedia
Press service of the National Nuclear Energy Generating Company Energoatom/Handout via REUTERS
Sergiy Dollar / AFP
AFP / AFP / Profimedia
Sergiy Dollar / AFP / Profimedia
AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Maxar Technologies/Handout via REUTERS
Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Vladimir Saldo, vršitelj dužnosti guvernera Hersonske regije, ranije je izvijestio da je noću ukrajinska vojska izvršila napad na HE Kahovka. Granatiranjem su uništeni hidraulični ventili koji su pokrenuli nekontrolirano puštanje vode. U Novoj Kahovki razina vode već je premašila 10 metara. Na poplavljenom području trenutno je 14 naselja, a ukupno oko 80 sela je potopljeno. Stanovnici obližnjih naselja se evakuiraju, iako vlasti kažu da nisu potrebne velike evakuacije. Rušenje brane izazvalo je ozbiljnu ekološku štetu. Poljoprivredna polja uz rijeku Dnjepar odnijela je voda, a postoji opasnost da će Sjevernokrimski kanal postati plitak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.