Što je Pentagon naučio iz rata u Ukrajini: “Ovisnost o mobitelima ubija vojnike!”

Svijet 23. velj 202415:52 0 komentara
WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Kako rat u Ukrajini ulazi u svoju treću godinu, tako se promijenio i način ratovanja. Stručnjaci ne predviđaju skorašnji kraj sukoba, a obje strane ovo su ratovanje učinile vrlo iscrpnim jer se i Rusi i Ukrajinci pokušavaju međusobno istrošiti. No, jedan od koraka koji bi mogli biti velika prednost Ukrajini je upravo pomoć SAD-a.

Pentagon je naime, piše Washington Post, odlučio tako simulirati taktike i metode kojima se Ukrajinci koriste, a upravo im je i Kijev pokazao apsolutno sve što rade na terenu, od misije planiranja i patroliranja do tehnologije, pa i sve što bi se trebalo odraditi drugačije. Američki vojnici to su upravo i radili cijele zime u Nacionalnom centru za obuku (NTC), jednim od dvaju vojnih poligona u SAD-u gdje trupe usavršavaju taktiku i pripremaju se za raspoređivanje. Taj se centar nalazi u Fort Irwinu u Kaliforniji, a područje obuke koje vojnici nazivaju i ”Kutijom”, komadić je pustinje oko veličine Rhode Islanda.

U prošlim godinama, postrojenje je pokušavalo imitirati ono su američke snage mogle očekivati ​​u Iraku i Afganistanu. Sada se linije rovova protežu cik-cak preko položaja namijenjenih simuliranju bojnog prostora u Ukrajini. No, vojnici su shvatili kako je jedan problem itekako velik, a to je korištenje elektroničke opreme. Svaki mobitel tako postaje potencijalna meta, a vojnicima je naloženo da ih ne koriste u području za obuku, prenosi Večernji list.

General Taylor tako je mobitele usporedio s cigaretama koje su vojnici pušili na bojištima u Drugom svjetskom ratu, gdje su neprijateljske snage tražile narančaste bljeskove svjetla po polju kako bi pronašle svoje mete.

“Mislim da je naša ovisnost o mobitelima jednaka prijetnja. To je nova cigareta”, upozorio je.

Međutim, istraživanje štetnosti ili pak koristi mobitela seže puno dalje: osoblje ih također koristi kako bi ”glumili” civile i snimali fotografije i videa koje bi potom objavili na lažnoj društvenoj mreži Fakebook. Pripadnici vojske potom moraju otkriti lokacije i koristiti te presnimke u svoju korist.

“Učimo s bojnog bolja, posebno u Ukrajini, da se zračno izviđanje promijenilo iz temelja”, kazao je načelnik stožera kopnene vojske general Randy George. Tako su Ukrajinci i na vrlo inovativne načine počeli otkrivati bespilotne letjelice, a jednu takvu priču prepričao je i načelnik operacija zračnih snaga u Europi i Africi general James B. Hecker, prenosi Post.

Naime, ispričao je kako su dvojica Ukrajinaca prikupili tisuće pametnih telefona pričvrstili mikrofone i povezali ih s mrežom sposobnom detektirati jedinstveni zvuk zujanja približavanja bespilotnih sustava. Informacije bi zatim proslijedili vojnicima protuzračne obrane, a sve je na kraju stiglo i do Pentagona.

U šumi u Fort Johnsonu, vojnoj postaji u zapadnoj Louisiani, vojnici uče stvarati nove rovove, relikte prošlih sukoba koji su ponovno napravljeni kako pružili zaštitu od bomba i dronova. Osoblje koje simulira neprijateljske snage pak koristi AI softver i jeftine dronove kako bi vojnike izbacili iz balansa.

Iako su trupe sve bolje u fizičkoj kamuflaži, njihov digitalni trag i dalje je ranjiv. Jedna bespilotna letjelica koju koriste protivničke snage u Fort Johnsonu sposobna je detektirati WiFi signale i uređaje s omogućenim Bluetoothom, istaknuo je časnik. U drugom slučaju, zapovjedno mjesto identificirano je kroz naziv mreže: “zapovjedno mjesto”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!