Što se zna o Putinovoj desnoj ruci, “Darthu Vaderu” Kremlja

Svijet 04. svi 202219:37
Izvor: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Ruski mediji ga zovu Darth Vader. Američki diplomati u Moskvi prozvali su ga "sivom eminencijom Kremlja", zbog njegovog utjecaja iz pozadine. Njegovo ime je Igor Sečin, 61-godišnji izvršni direktor naftnog diva u državnom vlasništvu Rosnjefta, a vjeruje se da je upravo Sečin Putinova neslužbena desna ruka.

Sečinova nepokolebljiva odanost Putinu tijekom posljednja dva desetljeća učinila ga je nevjerojatno bogatim. Ali koliko točno bogatim? Teško je precizno reći, jer je Sečinovo bogatstvo podjednako teško pratiti kao i Putinovo, bez traga na papiru osim njegovog udjela u Rosnjeftu, koji trguje na burzi, piše Forbes.

Ali, prema javno dostupnim podacima, izvještajima ruskih medija i procjenama vrijednosti jahti VesselsValuea, Forbes može procijeniti da je Sečin težak najmanje 800 milijuna dolara. Ili je barem bio toliko težak do 28. veljače, kad mu je Europska unija uvela sankcije.

Sečinovi najvrjedniji posjedi su dvije jahte, najskuplje na svijetu – Crescent, vrijedna 511 milijuna dolara, i Amore Vero, vrijedna 134 milijuna dolara. Obje su u ožujku zaplijenjene, Crescent u Španjolskoj, a Amore Vero u Francuskoj. I dok je nejasno posjeduje li Sečin Crescent direktno ili preko posrednika, VesselsValue identificirao ga je kao nominalnog vlasnika, kao i izvor iz španjolske policije za Reuters i izvor iz jahtaške industrije za Forbes.

PROČITAJTE JOŠ

Sečin i njegova djeca, Ivan (kojem je SAD uveo sankcije 24. veljače), Inga i Varvara, također navodno posjeduju nekretnine u elitnom moskovskom kvartu Rubljovka. Prema izvješću ruskih novina Vedomosti, u tom kvartu je Sečin 2014. počeo graditi kuću na više od 2.8 hektara zemlje, a njegova djeca su sljedeće godine došla do još 3.2 hektara tik do njegovog zemljišta. Posjedi su kupljeni za 110 milijuna dolara, prenijele su Vedomosti u srpnju 2016., a Sečin ih je potom tužio za zadiranje u privatnost. Ruski sud je četiri mjeseca kasnije naredio novinama da maknu sporni članak. Danas je ta zemlja vrijedna oko 100 milijuna dolara zbog pada vrijednosti rublje. Sečin također posjeduje manje od 1 posto udjela u Rosnjeftu, vrijedan oko 77 milijuna dolara.

Sečin je osobno odbio komentirati članak, ali, nakon što su primili detaljna pitanja o Sečinovom bogatstvu i njegovom usponu do moći, iz Rosnjefta su odgovorili da ništa od toga ne treba komentirati, „jednako kao što ne treba komentirati ispade luđaka. Cijeli tekst sastoji se od fantazija i iluzija odvojenih od stvarnosti, suludih nagađanja, a sve je povezano manijakalnom mržnjom. Očito je da autori već dugo vremena pate od niza fobija“.

Kako je došao do silnog bogatstva?

Kako se točno Sečin toliko obogatio? Jedna od teorija je da je izvlačio novac iz Rosnnjeftove poprilične zarade: tvrtka, koja je drugi najveći proizvođač nafte u svijetu, imala je više od 20 milijardi dolara neto u 2020., a 12 milijardi 2021.  

„Sečin praktički potpuno kontrolira tijek novca u Rosnjeftu već 20 godina,“ kaže Vladimir Milov, ruski oporbeni političar i ekonomist koji je bio zamjenik ministra energetike 2002. „Rosnjeft je daleko najveći generator novca u Rusiji. Kad ste u poziciji da diktirate kamo taj novac ide, možete neke tijekove usmjeriti kamo god hoćete.“ 

Druga teorija je da Sečin uzima dio prihoda iz Rosnjeftove mreže razmjene energije, koje posreduju u međunarodnoj prodaji i transportu nafte. „ Rosnjeft je vrlo uključen u međunarodne mređe razmjene. Relativno lako bi bilo Sečinu uključiti se u to za potrebe vlastitog bogaćenja,“ kaže Milov. „Poprilično sam siguran da svatko tko sudjeluje u lukrativnom poslovanju s Rosnjeftom ima obvezu preusmjeriti određen postotak svoje zarade.“  

Za razliku od oligarha koji su dugogodišnji Putinovi prijatelji – kao njegov bivši sparring partner u judu Arkadij Rotenberg ili medijski tajkun Juri Kovalčuk – čini se da Sečin nije bio nagrađen ozbilnim udjelom u bilo kojoj kompaniji.  

„Sečin je Putinov sluga,“ kaže Anders Aslund, švedski ekonomist koji je savjetovao Borisa Jeljcina oko tržišnih reformi devedesetih.  

To je očito i iz njegovog malog udjela u Rosnjeftu.  

„On se ponaša manje kao moderni oligarh, koji se obogaćuje i uspostavlja kontrolu nad vlasništvom, a više kao sovjetski diktator iz prošlosti, koji jednostavno koristi stvari koje pripadaju kompaniji za vlastite potrebe,“ kaže Milov.  

Sečinov uspon počeo je u Sankt Petersburgu, gdje su i on i Putin rođeni i odrasli. Diplomirao je francuski i portugalski na državnom sveučilištu u Lenjingradu 1984., a doktorat je stekao iz ekonomije. Radio je kao sovjetski prevoditelj u Angoli i Mozambiku tijekom građanskih ratova u osamdesetima.  

Nakon toga se vratio u Rusiju i radio kao savjetnik o međunarodnoj trgovini u Sankt Petersburgu. Tamo je bio i Putin, koji se pridružio kabinetu gradonačelnika Anatolija Sobčaka 1991. Obojica su se brzo uspinjali na hijerarhiji i preselili u Moskvu 1996. da bi radili u uredu tadašnjeg predsjednika Jeljcina. Kada je Putin počeo vršiti dužnost predsjednika 1999., Sečina je postavio za zamjenika šefa administracije.  

„Kad god se Putin uspinjao po hijerarhiji, Sečin je bio prisutan,“ kaže Thane Gustafson, profesor na pravnom fakultetu u Georgetownu i stručnjak za rusku energetiku. „Čuvao je ulaz u njegov ured, vodio mu je život.“ 

Na poslovnoj sceni pojavio se 2003.

Sečin se na poslovnoj sceni pojavio u veljači 2003., kada je, zajedno s tadašnjim predsjednikom Rosnjefta Sergejem Bogdančikovim, kupio naftnu kompaniju s bušotinama na sjeveru Rusije, Severnaju Neft u dogovoru vrijednom 623 milijuna dolara. To je bio neobičan potez za državni Rosnjeft, koji je imao nekvalitetne posjede pošto su najbolja polja nafte preuzeli oligarsi 90-ih. Rosnjeft je time postao prva državna kompanija koja je kupila privatnu tvrtku.  

„Ovo je bio prvi put da se Sečin zapravo pojavio u javnosti. Dotad je bio elegantni tehnokrat,“ kaže Milov. „Njegov uspon bio je vrlo brz i potpuno neočekivan.“ 

U svibnju 2012., Sečin je napustio poziciju zamjenika premijera i postao izvršni direktor Rosnjefta. Sedam mjeseci kasnije, Rosnjeft je kupio veliku rusku tvrtku TNK-BP za 55 milijardi dolara, u poslu koji je značio ogromnu zaradu za barem šest milijardera koji su investirali u TNK-BP, uključujući Mikhaila Fridmana, Viktora Vekselberga i Leonarda Blavatnika. BP je time dobio 19.75 posto udjela u Rosnjeftu, koje ima do danas, iako je tvrtka 27. veljače izjavila da će izići iz vlasništva. 

PROČITAJTE JOŠ

Kako je rasla Rosnjeftova imovina, tako je rasla i Sečinova sposobnost da puno troši. 2012. godine je kupio jahtu St. Princess Olga, kasnije preimenovanu u Amore Vero nakon što se razveo od supruge Olge. Iste godine kupio je Crescent, a 2014. i 2015. potrošio je 110 milijuna dolara na posjede u predgrađu Moskve.  

Sečin sigurno na poslu nije mogao zaraditi dovoljno da financira takve kupovine. 2013. je zaradio do 50 milijuna dolara, što ga je učinilo najplaćenijim direktorom u zemlji, prema podacima Forbes Russia. Sečin, za kojeg je poznato da se voli razbacivati tužbama, tužio je Forbes Russia za klevetu 2014., a tri mjeseca kasnije sud je zaključio da članak mora biti izbrisan jer kreira „negativan imidž“ za Sečina. Jedini put kad je Rosnjeft objavio pravila o kompenzaciji za Sečina bio je 2015., mjesec dana nakon što je Putin izjavio da bi šefovi državnih kompanija morali objaviti svoju zaradu.  

Financijska cesta koja povezuje Sečina i Putina ide u oba smjera. Rosnjeft je donirao sredstva za izgradnju „Putinove palače“, raskošnog imanja koje se prostire na preko 17 tisuća četvornih metara na obali Crnog mora. EU sankcije navode da je „Rosnjeft bio uključen u financiranje vinograda kompleksa u blizini Gelendžika, za koji se vjeruje da ga osobno koristi predsjednik Putin.“ Putin negira da je palača u njegovom vlasništvu, a njegov prijatelj iz djetinjstva i oligarh pod sankcijama Arkadij Rotenberg kaže da je posjed zapravo njegov.  

Sečinovo osobno bogatsvo palo je pod sankcije SAD-a 2014., nakon što je Rusija anektirala Krim. Ali tek u ožujku 2022., nekoiko tjedana nakon što je EU uvela sankcije, vlasti u Španjoskoj i Francuskoj zaplijenile su njegove superjahte.  

Objema jahtama upravlja kompanija Imperial Yachts, koju izvor iz industrije naziva „Putinovim ljudima što se tiče jahti.“ Glasnogovornik Imperiala rekao je Forbesu da Sečin nije stvarni vlasnik Crescenta i Amore Vera, ali potvrdio da kompanija upravlja Amore Verom od 2018., kada ju je kupio „sadašnji vlasnik.“ Niti Forbes niti VesselsValue nisu pronašli nijedan dokaz da je Amore Vero prodana 2018. ili da je vlasništvo prebačeno.  

„Imperial je najtajnovitija tvrtka u industriji jer su povezani s Rusima na vlasti,“ rekao je izvor. „Ako ste u Putinovom unutarnjem krugu, kupujete preko Imperiala.“ Ta tvrtka je također izgradila 700 milijuna dolara vrijednu jahtu Šeherezada, koju je nedavno s Putinom povezala antikorupcijska organizacija Alekseja Navaljnog. Glasnogovornik tvrtke rekao je za Forbes da je firma upravljala izgradnjom, ali da trenutno ne upravlja samom jahtom.  

Sankcije i zapljene se gomilaju, a Sečin je skriven negdje u Rusiji

Spekulira se da Sečin kontrolira imovinu kroz svoje partnere, među kojima je i bivši izvršni direktor Rosnjefta Eduard Kudainatov, koji je tu poziciju obnašao dok je Sečin bio zamjenik tadašnjeg premijera Putina. Nakon kratkog obnašanja dužnosti zamjenika direktora Rosnjefta, Kudainatov je otišao iz kompanije 2013. i osnovao vlastitu naftnu kompaniju, Independent Oil Company.  

„Mnogi vjeruju da je Kudainatov jedan od Sečinovih ‘novčanika’,“ kaže Milov.  

Bez obzira na sankcije, čini se da je Sečin pronašao način da nastavi plaćati održavanje jahte Amore Vero, koja se nalazi na La Ciotat brodogradilištu, gdje je brod zaplijenjen dok je bio na popravku. Iz brodogradilišta su za Forbes rekli da La Ciotat „dobiva uplate kao i inače“ i da je jahta još uvijek usidrena u brodogradilištu.  

Primanje uplata od Sečina – čak i ako su preusmjerene preko offshore kompanije i trećih strana – moglo bi biti kršenje sankcija, prema Maltbyju. Direktorica komunikacija brodogradilišta Alice Boisseau rekla je za Forbes da će „La Ciotat brodogradilište u potpunosti poštovati sankcije pod nadzorom francuske carine.“ Glasnogovornik za francuski carinski ured odbio je komentirati.  

I dok se sankcije i zapljene gomilaju, čini se da je Sečin skriven negdje u Rusiji, daleko od svojih luksuznih jahti. Njegov posljednji javni istup izvan zemlje bio je na ekonomskom forumu u Veroni u listopadu. Na dan kada je Rusija napala Ukrajinu, bio je na sastanku s Putinom i drugim ruskim poslovnjacima u Kremlju. Osim toga, Sečin je bio potpuno nevidljiv. Boeing 737-700 poslovni avion registriran u Austriji – kojim upravlja Rosnjeft, a koji su navodno koristili Sečinovi obiteljski prijatelji za odlazak na Maldive 2016. – nekoliko puta je letio između Moskve i Frankfurta, Sankt Petersburga i Dubaija u dva mjeseca prije početka rata. Posljednji let zabilježen je 8. veljače, kada je doletio od Moskve do Frankfurta i natrag unutar 8 sati.   

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar