Stotine tisuća na prosvjedu protiv jačanja krajnje desnice diljem Francuske

Svijet 15. lip 202421:37 3 komentara
Sameer Al-Doumy / AFP

Francusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je više od 250.000 ljudi prosvjedovalo diljem zemlje protiv uspona nacionalističke krajnje desnice, samo dva tjedna prije prijevremenih parlamentarnih izbora.

Usprkos kišovitom i vjetrovitom vremenu, više od 75.000 onih koji strahuju da će izbori dovesti do formiranja prve francuske krajnje desne vlade od Drugog svjetskog rata okupilo se danas u Parizu prije nego što su marširali ulicama francuske prijestolnice. Za mir u glavnom gradu Francuske brinula je 21.000 policajaca i žandara.

Prosvjednici su držali plakate na kojima je pisalo “Sloboda za sve, jednakost za sve i bratstvo sa svima”, aluzijom na francuski nacionalni moto “sloboda, jednakost, bratstvo” i “Razbijmo granice, dokumenti za sve, a ne zakon o imigraciji”. Neki su uzvikivali “Oslobodite Palestinu” i nosili marama “palestinke”.

Policija u Parizu izvijestila je o “brojnim pokušajima nanošenja štete” od strane prosvjednika i rekla da je sedam osoba uhićeno. Suzavac je korišten protiv prosvjednika koji su pokušali uništiti autobusnu stanicu i njezine reklamne ploče.

U gradu Nici na francuskoj rivijeri desničarski prosvjednici marširali su glavnom gradskom ulicom, skandirajući protiv predsjednika Emmanuela Macrona. Organizatori su objavili da ih je sudjelovalo 3.000, dok je policija procijenila brojku od 2.500.

Nica se tijekom proteklog desetljeća snažno okrenuo u korist krajnje desnog Nacionalnog skupa Marine Le Pen.

Novi izbori za donji dom parlamenta zakazani su za 30. lipnja i 7. srpnja. Kako bi spriječili pobjedu stranke Narodno okupljanje na predstojećim izborima, stranke ljevice u petak su se konačno dogovorile o koaliciji.

Istraživanja javnog mnijenja u Francuskoj pokazuju da će Nacionalni skup voditi u prvom krugu parlamentarnih izbora. Ta je stranka zauzela prvo mjesto na europskim izborima osvojivši više od 30 posto glasova u Francuskoj, gotovo dvostruko više od Macronove Renesansne stranke.

Macronov mandat traje još tri godine, do 2027., ali bi njegovo predsjedništvo bilo oslabljeno ako Nacionalna skupština pobijedi, što bi njezinu stranačku čelnicu Bardellu moglo postaviti za premijera, sa širokim ovlastima nad domaćim i gospodarskim poslovima, dok Macron zadržava kontrolu nad vanjskim poslovima i obrane, bez obzira na rezultat francuskih parlamentarnih izbora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare