Sud odbacio tužbu protiv proizvođača čokolade zbog robovskog dječjeg rada

Svijet 18. lip 202114:15
sud, presuda, čekić, sudnica, suđenje
Pixabay/Ilustracija

Američki vrhovni sud odbacio je tužbu protiv domaće podružnice Nestléa i Cargilla zbog robovskog dječjeg rada na plantažama u Africi, naznačivši ipak da američke tvrtke mogu biti pozvane na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava u inozemstvu.

Tužba je podnesena u ime šestorice muškaraca iz Malija koji su kao djeca prokrijumčareni u Obalu Bjelokosti radi prisilnog rada na plantažama kakaovca.

Tvrtke su po njima podržavale trgovinu robljem kako bi osigurale niske cijene kakaa.

U tužbi su naveli da su bili prisiljeni raditi 12 do 14 sati dnevno i da su ih noću čuvali naoružani stražari da ne bi pobjegli. Plaća im je jedva pokrivala troškove hrane.

Tvrtke su osudile dječji robovski rad, ali su naglasile da bi tužbu trebalo podići proitv trgovaca ljudima i poljoprivrednika koji radnike drže u takvim uvjetima.

Američki vrhovni sud odbacio je tužbu s osam glasova za i jednim protiv, naglasivši da se ne može temeljiti na zakonu iz 18. stoljeća, prema kojem stranci u određenim slučajevima mogu tražiti odštetu na američkim sudovima, ali za prekršaje na teritoriju SAD-a.

Tužitelji su bili prisiljeni na robovski rad izvan SAD-a, istaknuo je sud.

Sud je u presudi koju je napisao sudac Clarence Thomas napisao da, iako su Nestlé USA i Cargill plantažama osiguravali tehničke i financijske resurse, nema dokaza da su tužitelji bili prisiljeni na rad zbog poslovnih odluka donesenih u SAD-u.

Suci ipak nisu definitivno odlučili da se protiv američkih tvrtki ne može podizati tužba zbog zloupotrebe radne snage u opskrbnim lancima u inozemstvu, primjećuje BBC.

Presuda je teško pogodila aktiviste koji se godinama bore protiv proizvođača čokolade.

“Odluke su donosili na temelju poslovnog proračuna, poslovnih planova, aspekata poslovanja, i sve to iz SAD-a”, rekao je izvršni direktor Međunarodnih zagovornika ljudskih prava Terry Collingsworth.

Najavio je novu tužbu, tvrdeći da su brojne odluke koje su Nestlé i Cargill donijeli u SAD-u utrle put izrabljivanju djece u Obali Bjelokosti.

Nestlé USA istaknuo je u službenom priopćenju da nikada nije koristio dječji rad i da će se i dalje “nepokolebljivo” boriti protiv dječjeg rada u industriji kakaa.

BBC podsjeća da se oko 70 posto svjetskog kakaa proizvodi se u zapadnoj Africi, a velik dio izvozi se u SAD.

Američko ministarstvo rada procijenilo je u izvješću objavljenom prošle godine da na plantažama kakaovca u Obali Bjelokosti i Gani radi 1,56 milijuna djece.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.