Šumski požari u Čileu odnijeli 22 života

Svijet 05. velj 202307:21
REUTERS/Ailen Diaz

Deseci šumskih požara koji plamte u Čileu natjerali su vladu da proširi hitnu zapovijed na još jednu regiju u subotu, dok vrući ljetni toplinski val komplicira napore da se pod nadzor stave požari koji su dosad odnijeli najmanje 22 života.

Izvanredno stanje koje je objavilo ministarstvo unutarnjih poslova sada pokriva regiju La Araucania, južno od prethodno proglašenih regija Biobio i susjednog Nublea, smještenih u blizini središta duge pacifičke obale te južnoameričke zemlje. Tri regije dom su mnogih farmi i šumskog zemljišta.

U petak se helikopter za hitnu pomoć u La Araucaniji srušio, pri čemu su poginuli pilot i mehaničar, rekli su dužnosnici. Vlasti su izvijestile da je 11 žrtava, ili polovica od dosad prijavljenih, umrlo u gradu Santa Juana u Biobiou, koji se nalazi oko 500 km južno od glavnog grada Santiaga.

Od kraja prošlog tjedna, helikopteri iz zraka sredstvima za gašenje pokušali obuzdati požare koji bijesne i dimom zaklanjaju ceste, dok su vatrogasci i lokalno stanovništvo isto to pokušavaju sa zemlje. Zapovijedi dopuštaju raspoređivanje vojnika i dodatnih resursa za rješavanje prirodne katastrofe.

Oko 40.000 hektara opožareno je požarima, prema službenim podacima objavljenim kasno u petak, što je područje veće od američkog grada Philadelphije. Nacionalna agencija za šumarstvo CONAF izvijestila je u subotu da se aktivno bori protiv 80 od ukupno 231 požara, dok je njih 151 pod kontrolom.

Za oko nekoliko desetaka požara proglašena je crvena uzbuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar