Sunak želi smanjiti britansku ovisnost o uvozu hrane iz drugih zemalja

Svijet 14. svi 202407:19 0 komentara
Peter Nicholls / POOL / AFP

Britanski premijer Rishi Sunak iznijet će planove za poboljšanje sigurnosti u opskrbi hranom i smanjenje ovisnosti o uvozu iz drugih zemalja.

Vlada će također objaviti novi godišnji britanski indeks sigurnosti hrane kako bi pratila utjecaje vanjskih čimbenika, poput rata u Ukrajini ili ekstremnih vremenskih prilika.

Očekuje se da će Britanija održati nacionalne izbore kasnije tijekom godine, za koje se predviđa da će Sunakova Konzervativna stranka teško izgubiti od oporbenih Laburista. Kao i mnoge druge zemlje, Britanija je pogođena rastućom inflacijom i porastom životnih troškova, djelomično potaknutim ratom u Ukrajini koji je pogodio izvoz žitarica iz te zemlje.

Sposobnost Britanije da se sama prehrani smanjit će se za gotovo desetinu ove godine jer se poljoprivrednici diljem zemlje bore s jednom od najkišovitijih zima u povijesti, objavila je u ponedjeljak neprofitna stručna organizacija ECIU.

“Ovaj paket potpore pomoći će poljoprivrednicima da proizvedu više britanske hrane, ispunjava naš dugoročni plan ulaganja u naše ruralne zajednice i osigurava da najbolji domaći proizvodi završe na našim tanjurima”, rekao je Sunak.

“Znam da je za mnoge poljoprivrednike utjecaj nepovoljnih vremenskih uvjeta posljednjih mjeseci otežao obradu zemlje, ali moja poruka je jasna, naša vam podrška je nepokolebljiva”, poručio je premijer.

Izvadci Indeksa sigurnosti hrane, objavljeni prije njegove pune objave, pokazuju da je Britanija proizvela oko 17 posto voća i 55 posto povrća koje su konzumirala britanska kućanstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!