Suosnivač talibana Baradar stigao u Kabul na razgovore o uspostavi vlade

Svijet 21. kol 202111:07 > 15:14 0 komentara
Social Media/via REUTERS

Suosnivač talibanskog pokreta Mula Abdul Gani Baradar stigao je u Kabul u subotu na razgovore o uspostavi nove "inkluzivne" vlade u Afganistanu, rekao je viši dužnosnik.

Među ostalim talibanskim vođama u glavnome gradu viđen je zadnjih dana i Halil Hakani – za SAD jedan od najtraženijih terorista za kojeg nudi nudi 5 milijuna dolara.

Protalibanski društveni mediji javljaju o Hakanijevu susretu s Gulbudinom Hekmatjarom – bivšem žestokom suparniku za vrijeme brutalnog građanskog rata ranih 1990-ih, još uvijek utjecajnim u afganistanskoj politici.

Viši talibanski dužnosnik rekao je za AFP da će se Baradar sastati s “džihadističkim vođama i političarima radi uspostave inkluzivne vlade”.

Baradar je u Afganistan stigao prošli tjedan iz Katara, te je sletio u drugome najvećem gradu Kandaharu, duhovnoj kolijevci talibanskog pokreta.

Nekoliko sati nakon njegova povratka, skupina je najavila da će njihova vladavina ovaj put biti “drukčija”.

Talibani su rekli da žele da njihova vlada ovaj put bude “uključiva”, ali nisu iznosili puno detalja o tome koga će to uključiti.

Uhićen u Pakistanu 2010. Baradar je bio u zatočeništvu dok nakon pritisaka SAD-a nije oslobođen 2018. te premješten u Katar.

Imenovan je čelnikom političkog ureda talibana u Dohi, gdje je nadzirao potpisivanje sporazuma koji je doveo do dogovora da se američke snage povuku i okončaju svoju 20-godišnju kampanju.

Talibani su satrli svaku nadu u mirovni sporazum s afganistanskom vladom pregazivši zemlju za manje od dva tjedna – munjevitom ofenzivom koja je završila tako što su prošle nedjelje zauzeli Kabul bez otpora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!