Sve više republikanaca poziva Trumpa na ostavku

Svijet 11. sij 202106:56
Izvor: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP, Ilustracija

Deset dana prije kraja mandata, Donald Trump je sučeljen sa sve brojnijim pozivima na ostavku, pa i iz republikanskog tabora, kako bi se izbjegla teška procedura opoziva usred političke, zdravstvene i gospodarske krize.

Nakon republikanskih senatora Bena Sassea i Lise Murkowski, senator Pat Toomey ocijenio je u nedjelju na CNN-u da bi predsjednikova ostavka bila “najbolje rješenje”.

Nakon predsjedničkih izbora 3. studenog na kojima je izgubio, Donalda Trumpa je “zahvatila neka vrsta ludila, napravio je stvari potpuno nezamislive i neoprostive”, dodao je.

“Najbolja stvar za jedinstvo zemlje bila bi njegova ostavka”, rekao je za ABC Alan Kitzinger, član Zastupničkog doma i prvi republikanac koji je odmah u četvrtak pozvao da se predsjednika proglasi “nesposobnim” za obnašanje dužnosti.

No američki milijarder ne daje ni najmanji znak da je voljan dati ostavku, rekli su njegovi savjetnici, a prenosi američki tisak.

Nancy Pelosi koja je najavila da će poduzeti korake ako predsjednik na odlasku ne odstupi, pozvala je u subotu svoj tabor da se ovog tjedna vrati u Washington kako bi odlučili o tome kako će sankcionirati Trumpa za nasilni upad na Capitol na koji je, kažu, poticao pristaše.

U otvorenom pismu zastupnicima nije spomenula mogući opoziv, ali je istaknula da je “apsolutno nužno da oni koji su sudjelovali u napadu na našu demokraciju odgovaraju za to”.

U tekstu optužbe koja je podnesena Zastupničkom domu i koju je potpisalo najmanje 200 zastupnika, republikanskom predsjedniku se zamjera da je “svjesno davao izjave” koje su u srijedu potaknule navalu njegovih pristaša na zgradu Kongresa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar