Talibani objavili da će poslati delegaciju na sastanak u Dohi

Svijet 16. lip 202413:14 0 komentara
Abdulla AL-BEDWAWI / UAE PRESIDENTIAL COURT / AFP

Talibanska vlada u nedjelju je službeno objavila da namjerava poslati delegaciju na skori sastanak u Dohi o situaciji u Afganistanu.

Glavni glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid rekao je za TOLOnews da vjeruju da će njihovo sudjelovanje u pregovorima s Katarom koristiti Afganistanu kada je riječ o humanitarnoj pomoći i ulaganjima.

Sastanak u organizaciji UN-a održat će se 30. lipnja i 1. srpnja s ciljem povećanja međunarodnog angažmana u zemlji koja se suočava s nizom kriza.

Otkako su se vratili na vlast 2021., talibani su odbili pozive na uspostavu inkluzivne vlade i osiguranje prava žena na obrazovanje i rad.

Nijedna država zbog toga nije priznala njihovu vladu. Državne rezerve zamrznute su na Zapadu, a glavni talibanski vođe nalaze se na američkim tjeralicama.

Vijeće sigurnosti UN-a ublažilo je ograničenja putovanja za ključne talibanske vođe kako bi mogli obaviti hadž u Meku. Osim toga, Europska unija prošlog je tjedna najavila da će toj zemlji poslati paket humanitarne pomoći od 150 milijuna eura (160 milijuna dolara).

Talibani su tražili više suradnje s UN-om, odbijajući pritom njegove inicijative.

Vijeće sigurnosti UN-a u prosincu je donijelo odluku kojom se od glavnog tajnika UN-a traži imenovanje posebnog izaslanika za Afganistan. Talibani su dosljedno bili protiv toga.

Talibani su u veljači odbili prisustvovati sličnom sastanku UN-a u Dohi jer su bili pozvani afganistanski aktivisti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!