Talibani djevojkama dozvolili studiranje uz obavezno nošenje abaje s nikabom

Svijet 05. ruj 202117:57 > 18:15 0 komentara
SAJJAD HUSSAIN / AFP

Afganistanske studentice morat će biti odjevene u crne abaje (haljine) s nikabom koji im prekriva lice, a nastavu će pohađati u učionicama namijenjenim samo djevojkama u skladu s odredbom koju je izdao novi talibanski režim uoči ponovnog otvaranja privatnih sveučilišta u zemlji.

Studentice koje pohađaju privatna sveučilišta morat će napustiti predavaonice pet minuta prije svojih muških kolega te pričekati u čekaonicama dok oni ne napuste svoje predavaonice, precizira se u uredbi koju je u subotu objavilo ministarstvo visokog obrazovanja.

Sveučilišta će morati “pronaći profesorice koje će podučavati studentice” ili će smjeti zaposliti “starije muške profesore” čija su moralna načela provjerena, stoji u uredbi.

Između 1996. i 2001. studiranje bilo zabranjeno gotovo svim djevojkama

Kada su talibani na vlast došli prvi put, između 1996. i 2001. godine, studiranje je bilo zabranjeno gotovo svim djevojkama. Bilo je obvezno nošenje burke, koja je u potpunosti prekrivala glavu, lice i tijelo, a mrežicom su bile prekrivene ženine oči.

VEZANE VIJESTI

Abaja, koju će morati nositi studentice privatnih sveučilišta široka je i dugačka haljina koja prekriva tijelo. Nikab prekriva lice, a oči ostavlja otkrivenima.

Međunarodna zajednica najnestrpljivije je iščekivala reakciju talibana kada su posrijedi prava žena. Stanovnicima Afganistana je, kao i međunarodnoj zajednici još uvijek u živom sjećanju brutalnost islamističkog pokreta koji od svog povratka na vlast nastoji pokazati umjerenije lice.

Kada su posrijedi odvojena predavanja za djevojke i za mladiće, “bit će to komplicirano organizirati s praktičnog stajališta.

“Naime, mi nemamo ni dovoljno profesorica niti dovoljno predavaonica da bismo razdvojili djevojke” od mladića, kaže AFP-u jedan sveučilišni profesor koji je želio ostati anoniman. Ipak dodaje da je “činjenica da djevojkama dopuštaju pohađanje nastave i odlazak na predavanja na fakultet sama po sebi prilično značajna i pozitivna”.

Prije povratka talibana na vlast afganistanske su studentice mogle pohađati nastavu u mješovitim razredima i prisustvovati predavanjima koja su vodili profesori.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!