Talibani naredili nevladinim organizacijama da ženama zabrane dolazak na posao

Svijet 24. pro 202218:15
afganistan taliban
JOHN D MCHUGH / AFP / Ilustracija

Talibanska vlast u Afganistanu je u subotu naložila svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, prema pismu ministarstva gospodarstva, što predstavlja najnoviji primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.

Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila o odijevanju za žene, stoji u pismu koje je potvrdio glasnogovornik ministarstva Abdulrahman Habib.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što su talibani naredili sveučilištima da zabrane pristup ženama, što je uzrokovalo snažnu osudu diljem svijeta i izazvalo nekoliko prosvjeda i oštre kritike u Afganistanu.

Nije bilo odmah jasno kako će zapovijed utjecati na agencije Ujedinjenih naroda, snažno prisutne u Afganistanu gdje pružaju usluge usred humanitarne krize.

Habib je rekao da se pismo primjenjuje na organizacije u sklopu afganistanskog tijela za koordinaciju humanitarnih organizacija ACBAR. Tijelo ne uključuje Ujedinjene narode, ali uključuje više od 180 lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.

Ujedinjeni narodi, međutim, često upošljavaju nevladine organizacije registrirane u Afganistanu radi obavljanja svog humanitarnog rada.

Humanitarni radnici kažu da su zaposlenice ključne kako bi se osiguralo da žene dobiju pristup pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar