Talijanski regulator kaznio Amazon: “Ograničava slobodu izbora”

Svijet 24. tra 202418:25 0 komentara
REUTERS/Michaela Rehle/File Photo

Talijanski regulator izrekao je u srijedu podružnicama američkog diva Amazona novčane kazne od ukupno 10 milijuna eura zbog ograničavanja slobode potrošača u elektronskoj kupovini.

Amazon je “značajno ograničio slobodu izbora potrošača” zadanom opcijom “Predbilježi se i uštedi” pri kupnji široke palete proizvoda, utvrdili su regulatori, izrekavši kazne Amazon Services Europe sa sjedištem u Luksemburgu, i Amazon EU.

Takve postavke povećale su šanse da će se potrošači, umjesto za jednokratnu, odlučiti za višekratnu kupnju u točno određenim vremenskim razdobljima, objasnili su.

“Označena opcija opetovane kupnje potiče osobu da periodički kupuje proizvode i ako joj zapravo nisu potrebni i time joj ograničava slobodu izbora”, stoji u priopćenju talijanskog regulatora

Amazon je najavio žalbu.

Kupci svaki dan profitiraju na programu ‘Predbilježi se i uštedi’, štedeći novac i vrijeme na redovnim isporukama artikala koje rutinski koriste, navodi američka kompanija u priopćenju poslanom elektronskom poštom.

Opcija “Registriraj se i uštedi’ kupcima omogućuje da se predbilježe na isporuku svakodnevnih potrepština u redovnim vremenskim razmacima, uz dodatni popust na cijenu kupnje pojedinačnih proizvoda, i dosad je u Italiji omogućila uštede u ukupnom iznosu većem od 40 milijuna eura, tvrde u Amazonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!