Timmermans: Mađarski LGBT+ zakon je skandalozan

Svijet 10. srp 202113:55 1 komentar
N1

Mađarski zakon kojim se zabranjuju LGBT sadržaji za maloljetnike mogao bi biti važan element za utvrđivanje stupnja vladavine prava u nekim istočnoeuropskim članicama EU-a čije vlade instrumentaliziraju homofobiju, smatra Frans Timmermans, potpredsjednika Europske komisije.

“Taj zakon je skandalozan,  praktički  homoseksualce  izjadnačuje s pedofilima”, kazao je u razgovoru za ljubljansko Delo od subote Timmermans, dodavši  se tako u nekim  državama EU-a koje instrumentaliziraju homofobiju pokušava odvratiti pozornost sa stvarnih problema.

“Tu vidimo uzorak koji je je počeo s Vladimirom Putinom, instrumentalizaciju homofobije koja  je pretvorena u politički instrument”, rekao je Timmermans koji je u 90-im godinama radio kao diplomat u Rusiji.

“Položaj homoseksualaca u Moskvi tada nije bio dobar, ali ni izrazito loš, no nije bilo ideoloških reakcija na gay osobe”, ustvrdio je Timmermans, dodavši kako ne isključuje da bi nakon niza upozorenja o kršenju načela vladavine prava zakonska instrumentalizacije homofobije mogla biti “kap koja je prelila čašu” kad se na Vijeću Europske unije bude analiziralo stanje vladavinje prava u državama članicama.

Timmermans se suprotstavlja tumačenjima o kulturnim razlikama između  europskog istoka i zapada kao mogućim različitim konceptima za shvaćanje vladavine prava ili  temeljnih ljudskih i manjinskih prava.

“Ne mislim da se radi o podjeli na istok i zapad, kako bi neki htjeli da mislimo.  Populisti i reakcionarne stranke na zapadu funkcioniraju jednako kao populisti i reakcionarne stranke na istoku.”

Govoreći o incidentu zbog kojega se 1. srpnja odbio forografirati sa slovenskim premijerom Janezom Janšom prvog dana predsjedanja Slovenije Vijećem EU-a, nizozemski je socijaldemokrat kazao da je Janša na sastanku s Europskom komisijom pokušao diskvalificirati neke slovenske suce, pokazavši fotografiju na kojoj su suci u društvu političara Janši suprotne opcije.

Timmermans je rekao da je to doživio kao napad na pravosuđe i vladavinu prava.

“Onima koji podrivaju vladavinu prava zajedničko je to da žele kontrolirati pravosuđe, davati sucima naputke i osigurati stalan nadzor nad sucima i sudovima”, rekao je on u razgovoru za slovenski list dodavši da se radi o ponavljanju matrice iz prošlosti.

“U komunizmu  je postojalo nešto što se zove prokuratura: sud je ponekad prije izricanja presude nazvao sjedište Komunističke partije koja je donijela konačnu odluku. Ne želimo se nikad više vratiti u taj sistem”, kazao je.

“A ono što me iznenađuje jest da se oni  koji za sebe kažu da se bore protiv komunizma ili komunista zapravo vraćaju metodama koje su se u komunizmu koristile”, dodao je Timmermans, navevši da je u Europi prosjek starosti sudaca 40 godina, pa im je apsurdno pripisivati komunističku ideologiju ili prošlost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (1)

Prikaži sve komentare