Tisuće Grka na ulici protiv novog zakona o radu: Ne dirajte osmosatni radni dan

Svijet 10. lip 202113:23 0 komentara
REUTERS/Louiza Vradi

Tisuće Grka prosvjedovale su u četvrtak u Ateni protiv vladinih planova za reviziju zakona o radu za koje sindikati kažu da će potkopati ​​prava radnika i omogućiti tvrtkama da uvedu više radnih sati.

Najveći grčki sindikati privatnog i javnog sektora organizirali su cjelodnevni štrajk zbog kojeg je javni prijevoz stao, a trajekti ostali u lukama.

“Neće proći”, poručuje sindikat javnog sektora ADEDY.

Najmanje 10.000 ljudi pridružilo se skupu ispred parlamenta, koji bi ovaj mjesec trebao glasati o zakonu.

Najavljujući prijedlog zakona u svibnju, konzervativna vlada premijera Kiriakosa Micotakisa rekla je da će se tim mjerama modernizirati “zastarjeli” zakoni koji datiraju desetljećima iz predinternetskog doba kada je većina radnika ulazila u svoje urede i tvornice u isto određeno vrijeme.

REUTERS/Louiza Vradi

Rečeno je da će promjene omogućiti radnicima veću fleksibilnost da sami odlučuju o svojim rasporedima i pomoći u rješavanju problema eksploatacije, neplaćenog prekovremenog rada i rada na crno koji su potaknuli veliku neoporezovanu sivu ekonomiju.

Najsporniji dio zakona zaposlenicima omogućuje da jedan dan rade do 10 sati, a drugi dan kraće. Sindikati strahuju kako će to poslodavcima omogućiti da prisile radnike na dulje radno vrijeme.

Natpis u blizini ministarstva rada u središtu Atene poručuje: “Ne dirajte osmosatni radni dan”.

Kritičari kažu da vlada nastoji povećati osmosatni radni dan na 10 sati i ukinuti petodnevni radni tjedan i kolektivne ugovore te otežati pozivanje na štrajkove.

Lijeva stranka Syriza rekla je da je zakon “monstruozan” i pozvala vladu da ga povuče.

“Neće nas vratiti u 19. stoljeće”, poručuje Syriza.

Nacrt zakona također bi radnicima dao pravo da budu nedostupni izvan radnog vremena i da se uvedu “digitalne radne kartice” za praćenje radnog vremena zaposlenika u stvarnom vremenu, kao i da se poveća zakonski prekovremeni rad na 150 sati godišnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.