Tisuće žena diljem Pakistana prosvjedovalo za svoja prava

Svijet 08. ožu 202214:47
Izvor: Farooq NAEEM / AFP

Tisuće žena okupile su se u utorak u velikim pakistanskim gradovima u obrani svojih prava, na mirnim prosvjedima koji su prošli bez izgreda zbog velikog broja sigurnosnih snaga.

Mimohodi su u povodu Međunarodnog dana žena organizirani u glavnom gradu Islamabadu, u Karachiju, na jugu i u Lahoreu, kulturnom središtu na istoku zemlje, gdje su vlasti uzalud pokušale otkazati događaj.

U tom konzervativnom i patrijarhalnom društvu mimohodi u povodu 8. ožujka nisu dobro prihvaćeni sve od prvog skupa 2018. Ove godine mir je ipak prevladao, premda su neki islamistički pokreti unaprijed osudili sudionice skupova.

VEZANA VIJEST

U Pakistanu se žene ubija hitcima iz vatrenog oružja, nožem, gušenjem, kamenovanjem i spaljivanjem ako “okaljaju čast” obitelji. Konzervativci optužuju njihove branitelje da promiču liberalizam Zapada i ne poštuju vjersku i kulturnu tradiciju.

U Lahoreu je mjesna uprava pozvala organizatore da otkažu skup potpore ženskim pravima pravdajući se strahom za sigurnost sudionica i zaprijetila je da neće osigurati policijsku zaštitu.

Nakon žalbe aktivistkinja, sud u Lahoreu je ipak odobrio održavanje skupa.

U Lahoreu se okupilo oko 2.000 žena, uz snažnu policijsku zaštitu, a u Karachiju oko tisuću.

U tim gradovima su mirne protuprosvjede nazvane “Hod za hidžab” istodobno organizirale konzervativne vjerske skupine, pozivajući na očuvanje islamskih vrijednosti za koje smatraju da ih ugrožavaju feministički pokreti.

Godine 2020. islamisti su na sudionice mimohoda u Islamabadu bacali štapove i kamenje, pri čemu su neke ozlijeđene, a neke su se morale skloniti do dolaska policije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar