Ukrajinski profesor tvrdi: “Rusi su u panici”

Svijet 07. lip 202312:16 0 komentara
N1

Profesor Maksim Kamenjeckij iz kijevskog Instituta za međunarodne odnose komentirao je probijanje brane Kahovke u Ukrajini. Iako se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za ovaj incident, Kamenjeckij tvrdi da Ukrajina nema mogućnosti za takvo što, a dodaje i da su posljedice ovog incidenta ogromne i da će se osjećati godinama.

“Čekamo povećanje razine vode u Hersonu, ne samo s lijeve nego i s desne obale Dnjepra gdje se voda digla 3-5 metara”, kazao je.

Istaknuo je da se “posljedice ekološkog utjecaja uspoređuju s otprilike posljedicama Černobila“.

PLANET LABS PBC/Handout via REUTERS

Tko je odgovoran?

Navodi da Ukrajine nema veze s eksplozijom niti ima mogućnosti za to. “Postoji 70% vjerojatnosti da su Rusi to sami digli u zrak, a 30% je da je brana pukla sama od sebe jer je bila oštećena još od jeseni prošle godine.”

“To s čime se suočila Ukrajina može se usporediti s razmjerima Černobila. Nismo mi budale pa da takve probleme pravimo sami sebi”, dodao je Kamenjenckij.

Navodi da su počele pripremne operacije za dugo najvljivana ukrajinska protuofenziva.

“Rusi se boje ofenzive naše vojske. Još se ne zna gdje će biti glavni udarac i ako je Rusima pukao film, oni su vjerojatno digli branu u zrak da spriječe prelazak naše vojske. Oni su pomalo u panici”, rekao je.

Dodaje da ukrajinska vojska ima i snage i motivacije te da radi na tome da oslobodi ukrajinski tertorij pod ruskom okupacijom.

“Radimo na tome da oslobodimo oslobođenje našeg teritorija i da slijedimo primjer Hrvatske, kako ste to napravili za vrijeme Domovinskog rata oslobodivši svoj teritorij”, zaključio je Kamenjeckij.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!