Tko će najviše profitirati od rušenja brane u Ukrajini?

Svijet 07. lip 202311:21 0 komentara
Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Probijanje velike brane u Ukrajini na područuju koje su okupirali Rusi dovelo je do velikih poplava. BBC je analizirao tko najviše profitira od tog incidenta.

I dok se Rusija i Ukrajina obostranu optužuju za probijanje Kahovke, cijeli incident pomalo podsjeća na incident od prošle godine kada je došlo do eksplozije na plinovodu Sjeverni tok.

“Nismo mi, zašto bismo mi to napravili? Pa to i nas pogađa”, odgovorila je Rusija u oba slučaja.

U slučaju probijanja brane Rusija može ukazati na najmanje dva načina kako to šteti njihovim interesima. Jedan su poplave koje su natjerale ruske trupe na evakuciju, jednako kao i civile, podalje od Hersona i obale rijeke Dnjepar. Drugo, ovaj incident mogao bi utjecati i na opskrbu vodom na Krimu koji su Rusi također okupirali i anektirali 2014. godine, a koji Ukrajina želi povratiti.

No, kako piše BBC, probijanje brane Kahovka treba sagledati u širem kontekstu od ukrajinskog rata i u svjetlu ukrajinske protuofenzive, koja je, prema nekim signalima, već počela.

Izolacija Krima

Kako bi ova protuofenziva uspjela, treba prekinuti rusku kontrolu nad dijelom teritorija koji je Rusija zauzela prošle godine, a koji povezuje Krim s ukrajinskom istočnom regijom Donbas. Ako Ukrajina može pronaći način da probije ruske obrambene linije južno od Zaporižja i podijeli taj teritorij na dva dijela, tada može izolirati Krim i postići veliku stratešku pobjedu.

No, Rusi su naučili važne lekcija od veljače 2022. kada su započeli s invazijom. Sagledali su kartu, pretpostavili gdje bi Ukrajina mogla udariti i proveli posljednjih nekoliko mjeseci gradeći zastrašujuće linije utvrda kako bi blokirali svako ukrajinsko napredovanje prema Azovskom moru.

Nije sigurno da je Ukrajina planirala poslati svoje snage na zapadnu stranu te obrane. Vrhovno zapovjedništvo u Kijevu ne otkriva puno toga o svojim planovima pa tako Rusiji ne ostaje ništa drugo nego nagađati.

No, ovaj slučaj probijanja brane, bez obzira na to tko stoji iza toga, dodatno otežava i komplicira cijelu situaciju.

Rijeka Dnjepar je ionako široka i to posebno u južnoj Ukrajini pa bi prebacivanje oklopne brigade preko nje, pod ruskom topničkom, raketnom i bespilotnom vatrom bilo bi izuzetno opasno.

S probijenom branom i poplavljenim ogromnim dijelovima zemlje, područje na lijevoj (istočnoj) obali nasuprot Hersona postalo je zabranjeno područje za ukrajinsko oklopno oružje.

Postoji i jedna zanimljiva povijesna bilješka vezana uz ovo područje. Naime, 1941. godine sovjetske trupe su digle u zrak branu na istoj toj rijeci Dnjepar kako bi spriječile napredovanje nacističkih trupa. Priča se da su tisuće sovjetskih građana stradale u poplavama koje su uslijedile.

U konačnici, tko god stoji iza probijanja Kahovke, poremetio je stratešku šahovsku ploču u južnoj Ukrajini, prisilivši obje strane da naprave niz velikih prilagodbi i moguće je da su odgodili sljedeći korak Ukrajine u njenoj davno obećanoj protuofenzivi, piše BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!