Toplinski val širi se Europom, temperature bi negdje mogle dosegnuti i 47°C

Svijet 12. srp 202216:35 > 22:42
toplinski val, vrućina, visoke temperature, ljeto, dehidracija
Izvor: REUTERS/Stephane Mahe/ilustracija

Visoke temperature zahvatile su dijelove Europe, koja se jedva oporavila od posljednjeg toplinskog vala.

Suše i šumski požari pogodili su Španjolsku i Portugal, a užarene vrućine proširile su se i na Francusku i Veliku Britaniju.

Temperature bi trebale dosegnuti vrhunac u četvrtak u Francuskoj i Španjolskoj, a vlasti su otkazale tradicionalne vatromete na nacionalni dan Francuske kako bi smanjile rizik od požara.

Toplinski valovi postali su češći, intenzivniji i dugotrajniji zbog klimatskih promjena. Svijet se već zagrijao za oko 1,1C od početka industrijske ere, piše BBC.

Ekstremne vrućine na sjeveru Španjolske

Vrućina koja hara Španjolskom neobična je po tome što pogađa gotovo cijelu zemlju.

Visoke temperature često se bilježe u ljetnim mjesecima, osobito u južnim i središnjim dijelovima zemlje.

Očekuje se da će temperature nastaviti rasti u mnogim područjima u sljedeća dva dana. Predviđa se da će u sjeveroistočnom gradu Zaragozi biti temperature do 42 °C, dok bi Badajoz, na jugozapadu, u četvrtak mogao zabilježiti do 47 °C.

Visoke temperature diljem Portugala

Neviđenih 80 posto kopnenog Portugala izloženo je “iznimnom” riziku od požara, prema Nacionalnom meteorološkom institutu IPMA.

Očekuje se da će se uvjeti postupno pogoršavati od danas do četvrtka, budući da u nekim područjima temperature rastu i noću. IPMA predviđa maksimalne temperature do 47 °C u narednim danima.

Zbog opasnosti od požara vlasti su zatvorile poznati park prirode Sintru, zapadno od Lisabona dok se živa u termometru popela na 43,1 stupanj.

U Francuskoj će ova velika vrućina potrajati bar do početka idućeg tjedna, a temperature su se u utorak kretale od 36 do 38, pa i 39 stupnjeva na atlantskoj obali, na jugozapadu zemlje i u dolini Rhone.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.