Trojica premijera u Kijevu. “Naša obitelj spremna je braniti Ukrajinu”

Svijet 15. ožu 202219:20 > 23:12 2 komentara
REUTERS

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije stigli su u utorak u Kijev kako bi pokazali potporu ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom, nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Mateusz Morawiecki, Peter Fiala i Janez Janša koji su u ukrajinsku prijestolnicu stigli vlakom, prvi su strani lideri koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije.

“Vaš posjet Kijevu u ovo teško vrijeme za Ukrajinu snažan je znak potpore. Doista nam to puno znači”, napisao je Zelenski online.

Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskog koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.

Janša: “Opstat ćemo zajedno”

Javnosti se obratio i Janez Janša:

“Ovdje smo da se divimo vašoj hrabrosti i borbenosti. Militativnost kojom uništavate mit o nepobjedivoj ruskoj vojsci, ovdje smo jer je vaša borba i naša, me samo da branite svoju domovinu, teritorij Ukrajine i Europe, već branite i nešto što nazivamo temeljnim europskim vrijednostima – slobodu, demokraciju i pravo pojedinca da bira svoj način života, da bira svaku državu. Da bude suveren i izabere svoj put.

Činimo sve što je u našoj moći da pomognemo vama i ukrajinskim izbjeglicama. Potpuno smo svjesni da je najvažnije pomoći Ukrajini obrambenim oružjem kako bi Ukrajina mogla braniti svoje tlo, more i zrak. Također smo ovdje da prenesemo poruku Europske unije. Jedinstvo unutar Europske unije, koja je složena obitelj od 27 članova. Europska unija podržava vašu borbu, podržava vaš suverenitet. To je nešto što je postignuto u vrlo kratkom vremenu u odnosu na slične situacije u povijesti.

Mi smo također tu da vam kažemo: ‘Budite hrabri. Ukrajina je europska država. Svaki put u Ukrajini je ukrajinski put, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ti putevi postanu putevi Europske unije. Snažno podržavamo pokretanje ukrajinske kandidature što je prije moguće i ne samo kao konkretan korak podrške, već i kao poruku onima koji su napali Ukrajinu da ste dio naše obitelji i da je naša obitelj spremna braniti Ukrajinu i podržavati Ukrajinu’.

Mislim da se trenutno ne postavlja pitanje koja država najviše brani europske vrijednosti. To je Ukrajina. I odjednom, u EU, gdje naširoko govorimo o temeljnim vrijednostima, svjesni smo da takve vrijednosti zapravo postoje. To su Europljani koji se bore i brane vlastitim životima u Ukrajini i zato se atmosfera unutar EU radikalno promijenila.

Tisuće ljudi okupljaju se na europskim tržištima i cestama, gdje izražavaju podršku Ukrajini, tako da niste sami, dio ste obitelji. Ostanite hrabri, pobijedit ćete i opstat ćemo zajedno”, rekao je

“U Kijevu se piše povijest””

Na tim je razgovorima bio i zamjenik poljskog premijera Jaroslaw Kaczynski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda, kojega se doživljava kao glavnog donositelja odluka u zemlji.

U ruskim napadima na Kijev u utorak poginulo je najmanje četvero ljudi, objavile su vlasti, dok ruske snage stežu obruč oko grada koji je uveo u utorak navečer 35-ostani policijski sat.

“Upravo ovdje, u ratom pogođenom Kijevu, piše se povijest. Upravo ovdje, bori se sloboda protiv svijeta tiranije. Upravo ovdje budućnost svih nas visi o koncu”, napisao je Morawiecki na Twitteru.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je “hrabrost pravih prijatelja” i dodao da će se razgovarati o potpori Ukrajini i daljnjim sankcijama.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji “formalni mandat” koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.