Trump na skupu u Wacu, nekadašnjem uporištu antifederalne sekte

Svijet 25. ožu 202322:30
Izvor: REUTERS/Marco Bello/File Photo/File Photo

Donald Trump, kojemu prijeti podizanje optužnice, održat će u subotu svoj prvi predizborni skup u teksaškom gradu Wacu, gdje se prije 30 godina dogodio krvavi napad na sektu koja se protivila saveznoj vlasti.

Bivši američki predsjednik koji je netočno tvrdio da će biti “uhićen” 21. ožujka u New Yorku u slučaju isplate pornografske glumice Stormy Daniels, popet će se na pozornicu u 17 sati po mjesnom vremenu (23 po srednjoeuropskom) u prigodi “prvog skupa za predsjedničke izbore 2024.”

“Veliko mnoštvo u Teksasu – Vidimo se!” napisao je Trump u subotu na svojoj mreži Društvena istina.

Grad Waco koji ima 130.000 stanovnika, i danas se povezuje s protuvladinom sektom Davidovcima.

U proljeće 1993. svijet je 51 dan napeto pratio opsadu FBI-ja na farmi u kojoj su se bili ukopali naoružani sljedbenici vođe Davida Koresha. U požaru na farmi poginulo je 76 pripadnika sekte, među kojima 20 djece. Poginula su i četiri policajca.

Izborni stožer Donalda Trumpa nije odgovorio na upit agencije France Presse o izboru Waca za održavanje predizbornog skupa.

Bivši predsjednik, kojemu prijete istrage o njegovim predizbornim pritiscima u Georgiji 2020. i o upravljanju povjerljivom dokumentacijom Bijele kuće, redovito se prikazuje kao žrtva tajnovite “vlade u sjeni”.

Na skupu u Wacu očekuje se dolazak 15.000 ljudi.

Bit će to prigoda da republikanac dade novi zamah svojoj predizbornoj kampanji koja zasad nema očekivanu dinamiku, premda mu ankete previđaju pobjedu na stranačkim izborima za predsjedničkog kandidata.

Dio desnice – napose bogati donatori – okreću leđa milijarderu koji i dalje, bez dokaza, tvrdi da su izbori 2020. bili “namješteni” i pogledavaju prema novom prvaku tvrde desnice Ronu DeSantisu (44).

Guverner Floride još nije službeno objavio kandidaturu, ali će sigurno imati velike izglede na republikanskim izborima za predsjedničku nominaciju 2024.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.