Trump se obrušio na McConnella produbljujući sukob na republikanskom vrhu

Svijet 17. velj 202107:06
donald trump
Izvor: REUTERS/Jim Bourg/File Photo

Bivši američki predsjednik Donald Trump u utorak se obrušio na čelnika senatske republikanske manjine Mitcha McConnella, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bijele kuće i kontrole nad Senatom.

“Mitch je sirov, smrknut i neugodan političar i ako će republikanski senatori ostati s njim, neće ponovno pobijediti”, rekao je u izjavi Trump koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.

Trump i McConnell razišli su se u tjednima nakon predsjedničkih izbora 3. studenoga, a Trump mu je zamjerio što je McConnell demokratu Joeu Bidenu priznao izbornu pobjedu. Jaz među njima produbio se nakon što je McConnell u subotu u Senatu izjavio da je Trump “praktički i moralno odgovoran” za upad u Kapitol 6. siječnja.

McConnell je unatoč tome glasao za oslobađanje Trumpa, rekavši kako vjeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše dužnosnike.

Nakon što je Zastupnički dom 13. siječnja izglasao Trumpov opoziv Senat ga je u subotu oslobodio za poticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristaša na sjedište američkog Kongresa. Za proglašenje Trumpa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina odnosno 67 senatora.

Reuters prenosi kako njih dvojica pokušavaju gurnuti stranku u suprotnim smjerovima, McConnell natrag prema korijenima, dok Trump, kojega još uvijek podržava veliki dio republikanske biračke baze zagovara populistički pristup.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar