U Bagdadu velikim skupom obilježena obljetnica Sulejmanijeve smrti

Svijet 01. sij 202215:59 0 komentara
Kasem Sulejmani, Kasim Sulejmani, Qasem Soleimani, Bagdad
Sabah ARAR / AFP

Tisuće pristaša bivše iračke milicije sklone Iranu Hašd al-Šabija okupili su se u subotu u Bagdadu, na drugu obljetnicu ubojstva iranskog generala Kasima Sulejmanija i njegova iračkog poručnika koji su ubijeni u američkom napadu bespilotnom letjelicom.

Dana 3. siječnja 2020. dron opremljen oružjem po naredbi tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa u prah je pretvorio vozilo u kojemu su bili Kasim Sulejmani, tvorac iranske bliskoistočne strategije i Abu Mehdi al-Muhandis, zamjenik zapovjednika Hašd al-Šabija, koalicije paravojnih skupina koja je službeno postala dio iračkih sigurnosnih snaga.

Taj napad koji se dogodio noću na cesti koja vodi u međunarodnu zračnu luku u Bagdadu, potaknuo je bojazan od otvorenog rata između Teherana i Washingtona, vjekovnih suparnika i dviju sila prisutnih u Iraku.

Tisuće pristaša Hašda, od kojih su neki došli s čitavom obitelji, preplavile su trg koji je bio zatvoren za promet u središtu Bagdada, uz jake sigurnosne mjere, izvijestio je novinar agencije France Pressea s mjesta događaja.

Većina sudionika nosila je velike bijele zastave s oznakom Hašda, ali mogle su se vidjeti i iranske zastave.

“Ne Americi!”, izvikivali su prosvjednici, a neki su nosili Sulejmanijeve i Muhandisove slike. “Terorizam Sjedinjenih Država mora prestati”, pisalo je na transparentu.

Faleh al-Fajad, čelnik Hašda, odao je počast dvojici “mučenika”, istaknuvši da je ubojstvo “zločin protiv iračke suverenosti”.

U obraćanju mnoštvu opetovao je poziv na “potpuno povlačenje stranih i američkih vojnika” iz Iraka.

General Sulejmani bio je zapovjednik snaga Kudsa, elitne postrojbe zadužene za vanjske operacije Čuvara revolucije, iranske ideološke vojske.

Iran je na ubojstvo odgovorio tako što je nekoliko dana poslije raketirao iračke baze u kojima su stacionirani američki vojnici.

Irak neprestano osjeća posljedice napetosti između SAD-a i Iranske Islamske Republike, njegova velikog susjeda.

Ovih godina američki vojnici i interesi u Iraku bili su na meti desetaka napada raketama i bespilotnim letjelicama. SAD je te napade, za koje nitko nikad nije preuzeo odgovornost, redovito pripisivao iračkim skupinama sklonim Iranu.

Zadnjih tjedana ti su napadi ipak rjeđi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.