U Gvineji sedam slučajeva zaraze ebolom, umrlo troje ljudi

Svijet 14. velj 202115:17 > 15:47 0 komentara
gvineja, ebola, temperatura
CARL DE SOUZA / AFP

U Gvineji ponovno vlada bojazan od potencijalnog epidemijskog stanja izazvanog virusom ebole, smrtonosne virusne bolesti, pet godina nakon završetka prethodne epidemije i pošto je potvrđeno sedam slučajeva zaraze, od kojih su tri završila smrtnim ishodom.

Šef gvinejske zdravstvene agencije Sakoba Keïta rekao je u nedjelju nakon hitnog sastanka u Conakryju da je laboratorij u tom gradu potvrdio prisutnost virusa ebole. “Ukupno smo utvrdili sedam slučajeva, od kojih tri smrtna”, dodao je.

Ovo su prvi evidentirani ponovni slučajevi bolesti u zapadnoj Africi, odakle je krenula najteža epidemija u povijesti postojanja tog virusa, koji je između 2013. i 2016. godine usmrtio više od 11.300 stanovnika, od 28.600 zabilježenih slučajeva zaraze.

I ovaj put ebola se javila u istome dijelu Gvineje. Prije nego što je njezino širenje 2016. suzbijeno, zaraza se proširila na Liberiju i Sierra Leone, a slučajevi zaraze evidentirani su u 10 zemalja svijeta, među kojima u Španjolskoj i u Sjedinjenim Državama.

Nakon hitnog sastanka u Conakryju, Keïta, koji vodi Nacionalnu agenciju za zdravstvenu sigurnost (ANSS), novinarima je rekao da je od posljedica zaraze krajem siječnja umrla jedna osoba u Goueckéu, mjestu u regiji blizu granice s Liberijom.

“Preminula osoba pokopana je u Goueckéu 1. veljače, a nekoliko dana nakon pogreba nekolicina onih koji su mu prisustvovali imalo je karakteristične simptome zaraze – proljev, povraćanje, krvarenje i visoku temperaturu”, rekao je šef zdravstvene agencije.

“Prvi uzorci testirani u laboratoriju što ga je u Gueckéu svojedobno postavila Europska unija, u petak su otkrili prisutnost virusa ebole u nekima od njih. Ovakva situacija upućuje na potencijalno epidemijsko stanje izazvano ebolom”, rekao je liječnik.

Nakon informacija o smrtnim slučajevima od posljedica ebole u susjednoj Gvineji prvi put nakon pet godina, predsjednik Liberije George Weah u nedjelju je zdravstvenim radnicima naredio da pojačaju epidemiološku budnost u zemlji i da poduzmu “preventivne mjere”.

“Predsjednik Weah od liberijskih je zdravstvenih vlasti i njihovih partnera u sektoru zatražio da pojačaju epidemiološki nadzor i preventivne mjere zbog ponovne pojave smrtonosnog virusa u susjednoj Gvineji”, stoji u priopćenju ureda liberijskog predsjednika.

Premda se bolest pojavila u području Gvineje blizu liberijske granice, “u zemlji dosad nije uočen nijedan slučaj bolesti”, izvijestio je ured.

“Svrha predsjednikovih uputa je zajamčiti proaktivno djelovanje Liberije kako bi se izbjegla epidemija poput one koju je zemlja doživjela 2014. godine.”

Demokratska Republika Kongo potvrdila je također u nedjelju četvrti slučaj ebole u provinciji Sjeverni Kivu gdje je ponovna pojava tog virusa utvrđena 7. veljače.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je u nedjelju da će odmah pomoći Gvineji.

“Odmah ćemo rasporediti potrebne kapacitete kako bismo dali potporu Gvineji, koja već ima veliko iskustvo”, rekao je novinarima predstavnik WHO-a u Conakryju Alfred George Ki-Zerbo nakon sastanka sa zdravstvenim vlastima te zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!