U kakvom je stanju ukrajinska vojska nakon mjesec dana rata s Rusijom?

Svijet 26. ožu 202211:52 1 komentar
ANATOLII STEPANOV / AFP, Ilustracija

Mjesec dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, ova zemlja prkosi svim pretpostavkama. Brojčano nadmašeni u skoro svim parametrima - u tenkovima, trupama, avionima - ukrajinske snage, pojačane građanima dobrovoljcima, su na mnogim mjestima dovele rusku vojsku do zastoja.

Ipak, usprkos svim ovim faktorima, ukrajinske snage nadmašuju ruske u ovom ratu, na nekoliko razina. Ovog tjedna ih je portparol glasnogovornik John Kirby pohvalio kako brane svoju zemlju “veoma pametno, vrlo spretno i vrlo kreativno,” a razlozi za njihov uspjeh su sljedeći:

1. Visoka razina motivacije

Velika je razlika između morala ove dvije vojske, piše BBC.

Ukrajinci se bore za sam opstanak svoje zemlje kao suverene nacije. Ukrajinci su stali iza svoje vlade i svog predsjednika. To je dovelo do toga da građani bez prethodnog vojnog iskustva spremno uzimaju oružje da brane svoja sela i gradove usprkos ogromnoj ruskoj vatrenoj moći s kojom se suočavaju.

2. Zapovjedništvo i kontrola

Rana očekivanja o razornom ruskom kibernetičkom napadu, koji će uništiti ukrajinske komunikacije, nisu se ostvarila. Umjesto toga, Ukrajina je uspjela održati učinkovitu koordinaciju na nekoliko frontova, čak i tamo gdje je izgubila kontrolu nad teritorijem.

Ukrajinska vlada je ostala u Kijevu i ostala je vrlo vidljiva, čak je i potpredsjednica vlade obučena u vojnu khaki-majicu dok se obraća naciji.

S druge strane, ruska vojska izgleda kao da nema nikakvu vrstu ujedinjenog rukovodstva, s malo koordinacije između svojih odvojenih frontova. Ovo je vjerojatno imalo negativan uticaj na ruski vojni moral.

3. Uspješna taktika

Ukrajinske snage su brojčano nadjačane, ali ipak su mnogo bolje iskoristile teren i svoje oružje od okupatorskih snaga Rusije.

Dok su Rusi imali tendenciju da koncentriraju svoje snage u sporim i teškim oklopnim kolonama, često s vozilima grupiranim blizu jedno drugome, Ukrajinci su uspješno izvodili precizne napade i povlačenja, šunjajući se i ispaljujući protutenkovsku raketu, nakon čega bi nestajali prije nego bi Rusi mogli uzvratiti vatru.

Prije same invazije, NATO-ovi instruktori iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade boravili su dugo vremena u Ukrajini, trenirajući ukrajinske snage za obrambeni rat i podučavajući ih kako da najbolje iskoriste najmodernije raketne sustave kao što je Javelin ili švedsko protutenkovsko oružje NLAW ili pak najnoviju verziju protuavionske rakete Stinger.

Vojni strateg Justin Crump koji vodi obavještajnu konzultantsku kompaniju Sibylline, kaže da su Ukrajinci bili posebno vješti u traženju ranjivih točaka u ruskim formacijama koje su potom žestoko napadali.

4. Informacijski rat

Rat na terenu prati i informacijski rat. Ukrajina pobjeđuje u toj vrsti rata u većem dijelu svijeta – osim u Rusiji gdje Kremlj još uvijek kontrolira pristup većini medija.

“Ukrajina je mobilizirala informacijsku sferu što je dovelo do toga da sada imaju ogromnu domaću i međunarodnu prednost”, kaže Justin Crump. “To je dobilo podršku samog vrha države, gdje je predsjednik Zelenski pokazao veliku vještinu u radu s medijima”, zaključio je on.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram