U ovoj američkoj državi učitelji će uskoro nositi skrivene pištolje u školu

Svijet 24. tra 202407:32 1 komentar
REUTERS/Seth Herald

Zakonodavci američke države Tennessee usvojili su u utorak zakon koji bi učiteljima u toj državi dopustio nošenje skrivenog pištolja u školi, dok su prosvjednici s galerije glasno prosvjedovali protiv toga.

Prijedlog zakona odobren je sa 68-28 glasova u Predstavničkom domu Tennesseeja kojim dominiraju republikanci. Državni Senat usvojio je zakon ranije ovog mjeseca.

Tennessee je doživio žestoku raspravu o zakonima o oružju otkako je u prošlogodišnjoj pucnjavi u školi u Nashvilleu ubijeno troje djece i troje odraslih djelatnika. Neki od demokrata u Zastupničkom domu pomogli su u vođenju prosvjeda u glavnom gradu, što je dovelo do njihovog kratkog izbacivanja iz zakonodavnog tijela prošle godine.

“Ovo je užasan dan za Tennessee, našu djecu, naše učitelje i zajednice”, napisao je na društvenim mrežama Justin Pearson, demokrat koji je prošle godine izbačen iz Zastupničkog doma nakon čega je ponovno izglasan. “Umjesto da zaštite djecu, OPET su zaštitili oružje!”

Republikanci i drugi konzervativci često su tražili da se učitelji naoružaju kao odgovor na brojne školske pucnjave koje su se dogodile u SAD-u u posljednjih 25 godina. Zagovornici ovih mjera tvrde da naoružani učitelji odvraćaju potencijalne pucače u školi. Protivnici kažu da će oružje u školi vjerojatno samo dovesti do tragičnih slučajnih pucnjava.

Otprilike polovica svih država u SAD-u dopušta učiteljima ili drugim školskim zaposlenicima nošenje vatrenog oružja u prostoru škole, navodi Giffords Law Center, grupa za sigurnost oružja.

Prema zakonu iz Tennesseeja, svaka osoba koja želi nositi skriveni pištolj u školi mora završiti najmanje 40 sati obuke u školskoj policiji. Trošak obuke, zajedno s vatrenim oružjem, snosi pojedinac.

Identitet učitelja ili osoblja koji nosi oružje ne bi bio javan, prema prijedlogu zakona. Ravnatelji škola moraju dati odobrenje da osoba nosi oružje, a čelnici lokalne policije moraju biti obaviješteni o identitetu nositelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare