U većini europskih zemalja zanemareno cijepljenje mentalno bolesnih osoba

Svijet 18. velj 202109:36 0 komentara
koronavirus, covid-19, cjepivo, cijepljenje
REUTERS/Yves Herman

U većini europskih zemalja zanemarno je cijepljenje protiv koronavirusa mentalno bolesnih osoba unatoč tome što su takve osobe izložene visokom riziku zaraze i smrti od covida-19, upozorile su vodeće europske organizacije za zaštitu mentalnog zdravlja.

Od 20 europskih zemalja obuhvaćenih istraživanjem samo su Nizozemska, Britanija, Njemačka i Danska prepoznale tešku mentalnu bolest kao visoko rizično zdravstveno stanje i posebno predvidjele cijepljenje pacijenata.

Hrvatska nije bila obuhvaćena tim istraživanjem.

“Ti pacijenti potpuno su zanemareni u većini planova cijepljenja i to se mora promijeniti”, kaže Livia De Picker,  profesorica na sveučilišnoj psihijatrijskoj bolnici Duffel u Belgiji koja je vodila istraživanje.

“Nedavna istraživanja pokazuju da psihijatrijski poremećaji povećavaju rizik od zaraze koronavirusom 65 posto, a teški mentalni bolesnici imaju 1,5 do dva puta veće izglede umrijeti.”

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Lancet Psychiatry u srijedu.

Znanstvenici koji su proveli istraživanje zajedno s glavnim europskim klinikama i organizacijama za mentalno zdravlje pozvali su Europsku uniju da uspostavi standarde na razini unije koji bi osigurali da ranjivi mentalni bolesnici dobiju proiritet kod cijepljenja.

“Zemlje često pri postavljanju prioriteta cijepljenja gledaju što se drugdje događa i s obzirom na to koliko je malo zemalja postavilo mentalno zdravlje kao prioritet taj rizik prijeti ponavljanjem zanemarivanja pitanja mentalnog zdravlja”, kaže Marion Leboyer, koautorica istraživanja i profesorica na pariškom sveučilištu Est Créteil.

“To je ogromni problem u Europi i nastavit će se ako se ne poduzme nešto”.