“U zemlji koja je napadnuta sa sjevera, istoka i juga ne postoji sigurno mjesto”

Svijet 24. velj 202214:44 > 14:47
invazija u ukrajini, rusko-ukrajinska kriza, ukrajina
Izvor: Ukrainian State Border Guard Service / Handout via REUTERS / Ilustracija

Novinarka BBC-a Marta Shokalo iz Ukrajine opisala je kakvo je stanje u toj držvi nakon ruske invazije. Poručila je da u Ukrajini više ne postoji sigurno mjesto.

“Bila sam budna kad sam tijekom noći dobila poruku o govoru Vladimira Putina koji je najavio invaziju”, rekla je, dodajući da je za sve bio šok kada su shvatili da je i sam Kijev napadnut.

“U Ukrajini više ne postoji sigurno mjesto”, navodi Shokalo.

VEZANA VIJEST

Dodaje da je za obične ljude najveći strah nestanak struje i interneta jer bi to značilo potpunu izolaciju.

“Obukla sam svog 10-godišnjeg sina. Doručkovali smo, sjedeći što dalje od prozora, ali on se toliko uplašio da je povratio. Odnijeli smo svijeću i malo vode u naš podrum, koji će nam biti utočište ako se stvari pogoršaju”, piše Shokalo.

Ističe da su ispred supermarketa i bankomata ogromni redovi te da su neke benzinske postaje zatvorene. “Prisutna je panika, sada kada znamo da je cijela zemlja napadnuta.”

Ceste koje vode izvan grada su blokirane, a ljudi koji žele napustiti grad sjede u automobilima, u ogromnim kolonama. Teško je pronaći mjesto i u vlakovima, a zračni prostor je zatvoren nakon uvođenja izvanrednog stanja.

“Nisu uništeni samo vojni ciljevi – imamo fotografije stambenih zgrada u brojnim gradovima diljem zemlje koje su izravno pogođene”, piše Shokalo za BBC i dodaje:

“Na selu je možda sigurnije nego u gradu, ali u zemlji koja je napadnuta sa sjevera, istoka i juga više ne postoji sigurno mjesto.”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar