Ukrajina istražuje 14.000 navodnih ratnih zločina, razmatra i optužbe za genocid

Svijet 26. svi 202216:23 2 komentara
Genya SAVILOV / AFP

Glavna ukrajinska tužiteljica rekla je za BBC da Ukrajina istražuje gotovo 14.000 slučajeva navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske snage.

Govoreći u Londonu na svom prvom putovanju izvan Ukrajine od početka invazije, Irina Venediktova kaže da dr svaki dan pojavi između 100 i 200 novih slučajeva.

VEZANA VIJEST

Sastala se s britanskom glavnom državnom odvjetnicom Suellom Braverman i drugim dužnosnicima kako bi razgovarala o tome što još Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zapadne sile mogu učiniti kako bi podržale proces istrage.

“Danas imamo blizu 14.000 predmeta, samo o ratnim zločinima, i blizu 6.000 slučajeva koji su povezani. To znači da imamo ogroman broj presedana i svakim danom imamo ih sve više”, rekla je Venediktova.

Kaže da je najčešći navodni ratni zločin granatiranje civilnih zgrada, posebice bolnica i škola. Sveukupno, kaže, uništeno je više od 1000 medicinskih i obrazovnih zgrada. Kaže i da se ubijaju civili, pljačkaju i siluju.

Venediktova također otkriva da je čak počela istraživati ​​optužbe za genocid: “Apsolutno se slažem da mi u Ukrajini imamo genocid. Zašto? Zato što su oni, mislim, ruski vojnici i ruski vrhovni zapovjednici došli u Ukrajinu, da unište ukrajinsku državu, da pobiju sve Ukrajince i žele da ova zemlja bude dio Ruske Federacije.” Ali prihvaća da bi bilo teško istražiti genocid na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Ona kaže da bi ukrajinske pravne vlasti trebale preuzeti vodstvo u procesuiranju ratnih zločina “jer samo mi razumijemo svoju zemlju, svoj narod, svoje tlo”. Ali prihvaća da bi Međunarodni kazneni sud u Haagu trebao igrati ulogu u procesuiranju visokih ruskih čelnika za invaziju, potencijalno čak i Vladimira Putina.

“Svi razumijemo da je on velika riba, to je riba za međunarodnu pravdu”, kaže Venediktova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare