Ukrajina nacionalizirala pet strateških kompanija

Svijet 07. stu 202217:13
Izvor: Dimitar DILKOFF / AFP

Ukrajinsko ministarstvo obrane preuzelo je udjele u pet strateških kompanija u skladu sa zakonom o ratnom stanju, objavila su u ponedjeljak tri visoka ukrajinska dužnosnika.

Odluka je donesena na sastanku visokih dužnosnika za sigurnost 5. studenoga i stupila je na snagu sljedeći dan, rekao je tajnik vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov na brifingu.

Jaroslav Železnjak, prvi zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za financije, poreznu i carinsku politiku, rekao je u ponedjeljak da je Ukrajina za potrebe države u ratu nacionalizirala privatne udjele u pet strateških kompanija, uključujući proizvođača motora i energetsku tvrtku.

Nacionalno povjerenstvo za vrijednosne papire i tržište dionica nacionaliziralo je udjele u vlasništvu privatnih ulagača zbog izvanrednog stanja, pojasnio je Železnjak.

Objavio je tekst, kako je rekao, dokumenta povjerenstva u kojem se navodi da je riječ o proizvođaču motora Motor Sich, energetskim tvrtkma Ukrnafta i Ukrtatnafta, proizvođaču vozila AvtoKrAZ i proizvođaču transformatora Zaporozhtransformator.

Tvrtke su bile u djelomičnom vlasništvu države i povezane su s istaknutim poslovnim ljudima Igorom Kolomojskim, Vjačeslavom Bohuslavom i Kostiantinom Ževagom.

O nacionalizaciji su odvojeno izvijestili medijska kuća Ekonomična Pravda, pozivajući se na neimenovani izvor, i ukrajinska novinska agencija Interfax koja je objavila da je dobila kopiju dokumenta.

U dokumentu koji je objavio Železnjak navodi se da će nacionaliziranim udjelima, čija veličina nije nije navedena, upravljati ministarstvo obrane.

Dodao je da će poslovni ljudi dobiti odštetu u roku od godinu dana od završetka ratnog stanja.

Ratno stanje uvedeno je u veljači kada je Rusija napala Ukrajinu, podsjeća Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar