Ukrajina objavila potpuni prekid uvoza iz Rusije

Svijet 10. tra 202207:243 komentara
GENYA SAVILOV / AFP /ilustracija

Ukrajina je službeno zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od njezinih ključnih trgovinskih partnera prije rata, s godišnjom vrijednošću uvoza od oko šest milijardi dolara, te pozvala druge zemlje da slijede taj primjer i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

“Danas smo službeno objavili potpuni prekid trgovine robom s agresorskom zemljom. Od sada se proizvodi Ruske Federacije neće moći uvoziti na teritorij naše države”, napisala je ministrica gospodarstva Julia Sviridenko u subotu na Facebooku.

Od 24. veljače i početka ruske invazije na Ukrajinu, razmjena roba i usluga između dviju susjednih zemalja praktički nije postojala, no subotnji potez podrazumijeva i zakonsku zabranu uvoza iz Rusije, piše Reuters. “Proračun neprijatelja neće primati naša sredstva, što će smanjiti njegov potencijal za financiranje rata”, rekla je Sviridenko.

Smatra i da takav korak može poslužiti kao primjer zapadnim partnerima Ukrajine i potaknuti ih na snažnije sankcije protiv Rusije, uključujući i embargo na uvoz ruskih energentata i izolaciju svih ruskih banaka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij više puta je pozivao Zapad da bojkotira rusku naftu i druge energente, kao i da obustavi izvoz u Rusiju.

Zapad je Rusiji dosad nametnuo brojne restrikcije koje su izolirale Moskvu do razine koju nikada prije nije iskusilo jedno tako veliko gospodarstvo, a britanski premijer Boris Johnson u subotu je u Kijevu najavio i da slijede nove sankcije, piše Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar