Ukrajinci objavili veliki uspjeh: “Neprijatelj je napustio neke položaje”

Svijet 02. svi 202307:33 5 komentara
REUTERS/Sofiia Gatilova/File Photo

Ukrajinski vojnici potisnuli su ruske snage s nekih položaja u Bahmutu u žestokim borbama, rekao je u ponedjeljak navečer ukrajinski general, dok Bijela kuća vjeruje da je u ratu u Ukrajini od prosinca ubijeno više od 20.000 ruskih boraca.

“Situacija (u Bahmutu) je prilično teška”, objavio je general pukovnik Oleksandr Sirski, zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.

“Istodobno, u pojedinim dijelovima grada, neprijatelj je doživio protunapad naših jedinica i napustio neke položaje” proteklih dana, rekao je Sirski.

Desetomjesečna bitka za grad na istoku Ukrajine poprimila je simboličnu važnost za obje strane pošto je bilo malo pomaka na bojišnicama od kraja 2022.

Nove ruske jedinice, uključujući padobrance i borce iz plaćeničke skupine Wagner, “konstantno se bacaju u bitku” unatoč velikim gubicima, rekao je Sirski. “No neprijatelj nije u stanju preuzeti kontrolu nad gradom”, dodao je ukrajinski general.

Bijela kuća objavila je u ponedjeljak, pozivajući se na američke obavještajne podatke, da je u Ukrajini u proteklih pet mjeseci ranjeno oko 80.000 ruskih boraca, a ubijeno više od 20.000, od kojih gotovo polovica iz skupine Wagner. Nisu navedeni podaci za ukrajinsku stranu.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da za Rusiju postoji “vrlo mala strateška vrijednost” u osvajanju Bahmuta. “Za Rusiju je ovaj pokušaj, posebno u Bahmutu, imao užasno, užasno visoku cijenu”, rekao je Kirby, govoreći o velikom broju žrtava.

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin rekao je u ponedjeljak na Telegramu da je njegovim borcima potrebno oko 300 tona artiljerijskih granata dnevno za napad na Bahmut, ali su dobili samo trećinu te količine.

“Tristo tona dnevno je 10 teretnih kontejnera – uopće nije puno”, rekao je Prigožin koji se često sukobljavao s ruskim obrambenim establišmentom glede vođenja rata u Ukrajini i, kako navodi, nedovoljne podrške njegovim borcima.

U zasebnoj objavi u ponedjeljak navečer, Prigožin je naveo da su njegove snage napredovale nekih 120 metara u Bahmutu.

Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti protuofenzivu kako bi oslobodio dijelove teritorija na istoku i jugu Ukrajine.

Rusija je proteklih dana pojačala raketne napade na ukrajinske gradove, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na jačanje protuzračne obrane.

“Samo sinoć, od ponoći do sedam ujutro, uspjeli smo oboriti 15 ruskih projektila. Nažalost, nismo uspjeli sve”, rekao je Zelenskij u redovnom noćnom obraćanju i dodao da Kijev surađuje s partnerima na većoj zaštiti ukrajinskog neba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare