Ukrajinci osvojili ruski tenk koji nisu mogli pokrenuti pa se javili ruskoj tehničkoj službi za pomoć

Svijet 03. lis 202306:52 3 komentara
REUTERS/Gleb Garanich / Ilustracija

Ukrajinski časnik navodno je odlučio nazvati rusku tehničku službu i zatražiti pomoć nakon što je imao poteškoća s upravljanjem zapljenjenim ruskim tenkom.

Časnik kodnog imena Kočevnik u videu je, čini se, provocirao zaposlenike ruskog proizvođača tenkova Uralvagonzavoda. Snimke je na YouTubeu objavio kanal Militarnyi, ukrajinski medij koji izvještava o ratu, prenosi Business Insider.

Kočevnik je rekao kako ima problema s ruskim tenkom modela T-72B3, kakav je vrlo čest u ruskoj vojsci. Taj model je najnaprednija verzija sovjetskih tenkova T-72. U snimci, o kojoj je izvijestio Forbes u nedjelju, ne navodi se gdje su i kada Kočevnik i njegovi suborci osvojili tenk. Insider nije uspio neovisno potvrditi koga je točno Kočevnik zvao i kada se poziv dogodio.

Kočevnik je najprije zvao osobu za koju je rekao da je zaposlenik Uralvagonzavoda imena Aleksandar Anatolevič. Tijekom poziva, Kočevnik je iznio čitav niz pritužbi na tenk, uključujući i to da on pušta ulje i ima pokvarene kompresore.

“Ja sam zapovjednik oklopne skupine, problem je u tome što jednostavno ne možemo njime upravljati,” rekao je Kočevnik prema izvještaju Forbesa.

Osoba s druge strane linije, čini se, nije bila svjesna da razgovara s ukrajinskim vojnikom. Zaposlenik je uvjeravao Kočevnika da će prenijeti njegove pritužbe uredu za dizajn i proizvođaču motora, izvijestio je Forbes.

U drugoj polovici videa, Kočevnik je nazvao, kako je rekao, direktora Uralvagonzavoda, izvjesnog Andreja Abakumova. U snimci se čuje kako ta osoba Kočevniku kaže da probleme s tenkom prijavi putem WhatsApp poruke, kaže Forbes.

Kočevnik je na kraju poziva otkrio svoj identitet obojici muškaraca.

“Gledajte, ja sam zapovjednik oklopne skupine K-2. Ovo je drugi mehanizirani bataljun ukrajinske 54. mehanizirane brigade,” rekao je Kočevnik u prvom pozivu.

“Mi skupljamo ove tenkove kao trofeje, dajte napravite ih bolje kako bismo lakše mogli njima upravljati. Slažemo se? Puno vam hvala. Čuvajte se. Slava Ukrajini,” dodao je.

Podaci stranice Oryx navode kako je ruska vojska od početka invazije izgubila dvije trećine svojih tenkova. Vojni analitičar stranice, Jakub Janovsky, Insideru je u svibnju rekao kako je Rusija u vrijeme početka invazije imala 3.000 funkcionalnih tenkova. Podaci iz 2022. godine pokazuju da su Rusi izgubili najmanje 2.329 tenkova.

Osim što tenkove uništavaju, Ukrajinci ih i prenamjenjuju za vlastite potrebe. Michael Kofman, direktor programa za ruske studije pri Centru za pomorske analize, u ožujku je izjavio kako Ukrajinci osvajaju i koriste ruske tenkove modela T-80.

“Njih se vrlo lako prepoznaje. Možete vidjeti cijelu jedinicu u kojoj su isključivo zaplijenjeni ruski tenkovi,” rekao je Kofman.

Predstavnici ruskog ministarstva obrane nisu odgovorili na Insiderov upit za komentar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.