Ukrajinci se oglasili o protuofenzivi, tvrde da je ruski otpor očajnički

Svijet 17. lip 202307:32 3 komentara
AFP

Ukrajinske snage napreduju u južnim sektorima svoje protuofenzive protiv ruskih okupacijskih trupa, rekli su u petak ukrajinski vojni dužnosnici.

Najnovije izvješće o protuofenzivi, kao i prikaz “očajničkog otpora” ruskih trupa na istoku, objavljeno je nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je kretanje u protuofenzivi “najvažnija stvar”.

“Svaki vojnik, svaki novi korak koji poduzimamo, svaki metar ukrajinske zemlje oslobođen od neprijatelja je od najveće važnosti”, rekao je Zelenski u svojoj noćnoj videoporuci.

Reuters nije mogao provjeriti situaciju na bojnom polju. Rusija nije službeno priznala ukrajinsko napredovanje u ranim fazama protuofenzive i rekla je da je nanijela teške gubitke kijevskim snagama u prethodna 24 sata.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram da su trupe “uključene u aktivne pokrete za napredovanje u nekoliko smjerova odjednom.

“Praktički u svim sektorima gdje naše jedinice napadaju na jugu, bilježe taktičke uspjehe”, rekao je Maliar. “Oni postupno napreduju. U ovom trenutku napredovanje je do 2 kilometara u svakom smjeru.”

Maliar je dodala da ruske snage pokušavaju protjerati ukrajinske snage s utvrđenih položaja na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage oko razorenog grada Bahmuta, koji je Rusija zauzela prošlog mjeseca, pokušavale su potisnuti ruske snage iz predgrađa grada.

General pukovnik Oleksandr Siriski, koji je zadužen za ukrajinske kopnene snage, ranije je opisao situaciju na istoku kao napetu, pri čemu je Rusija dovela svoje najbolje divizije u sektor Bahmuta uz podršku topništva i zrakoplova.

“Nastavljamo izvoditi ofenzivne akcije u odvojenim smjerovima, zauzimajući dominantne uzvisine i šumske pojaseve s ciljem da neprijatelja postupno istjeramo iz predgrađa Bahmuta. Shvativši to, neprijateljske jedinice pružile su očajnički otpor”, rekao je Siriski na Telegramu. .

U Bahmutu su zabiulježene neke od najžešćih borbi od ruske invazije u veljači 2022. Ukrajinska vojska rekla je prošlog tjedna da je počela potiskivati ruske snage u blizini Bahmuta.

Kijev je u četvrtak priopćio da je povratio kontrolu nad oko 100 četvornih kilometara teritorija u nešto više od tjedan dana svoje protuofenzive.

Brigadni general Oleksandr Tarnavski, zapovjednik ukrajinskih snaga u južnom sektoru Tavriia, rekao je da je u posljednja 24 sata u sektoru bilo 36 borbenih sukoba i 578 napada.

Neprijateljski gubici u poginulim i ranjenim iznosili su više od četiri satnije, napisao je na Telegramu. Satnija se obično sastoji od 100 do 250 vojnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare