Ukrajinske linije popuštaju: “Moskva ima odgovor na sve što Ukrajina napravi”

Svijet 17. svi 202408:48 0 komentara
SERGEY BOBOK / AFP

Ruske snage prodrle su u na područje sjeverno od Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada, a ono što brine je da nema nikakvih naznaka da ih se može nastaviti od daljnjeg napredovanja.

Ukrajinci pritom ne miruju, izveli su žestoke napade na Krim, sve s ciljem odvraćanja pažnje Rusa, ali i kako bi im otežali pošiljke oružja, namirnica i rezervista. Samo, trenutno je dojam da Moskva ima odgovor na sve što Ukrajina napravi, prenosi BBC.

Istovremeno, Kijev polako na prve linije doprema američku vojnu pomoć, koja bi trebala u potpunosti stići za otprilike 15 do 20 dana. Također, u regiju Harkiv šalju se pripadnici Ukrajinske nacionalne garde jer njihovo iskustvo iznimno je potrebno pri pokušajima zaustavljanja ruskog prodora.

“Teško je predvidjeti u kojem smjeru će ova situacija”, izjavio je Andrij, pripadnik nacionalne garde, pa je otkrio koliku razliku on i njegovi suborci mogu napraviti:

“Relativno, ali uvijek je teško uključiti se u tuđe obrambene linije jer nema odgovarajuće interakcije s drugim jedinicama.”

Ipak, razumije važnost zadaće koju ima i zašto su Rusi otvorili ovu novu frontu.

“Žele povući naše snage s obrambenih linija u regijama Donjecka i Luganska. Bilo je samo pitanje vremena. Rusi uvijek koriste podle taktike.”

Iako skrivaju neuspjehe, Rusi imaju teške gubitke kroz ofenzivu koju provode posljednjih tjedana. No, Vladimir Putin ne brine zbog gubitaka, konstantno šalje pojačanja. Ukrajincima je svaki čovjek bitan, na nikoga ne gledaju kao topovsko meso. Zato im je teže…

Vjeruje se da neposredno iznad granice čeka 30.000 ruskih vojnika. To je oko pet do šest puta više nego što je ukrajinskih na tom području. Nažalost, Ukrajina nije samo brojčano nadjačana na ovom frontu, nego i u smislu naoružanja. U prosjeku, Rusi imaju desetak puta više topničkih granata i nekoliko puta više streljiva. Zato ne štede, što si Ukrajinci ne mogu dopustiti, moraju paziti na svaki metak.

Roman PILIPEY / AFP

Primjerice, na topničkom položaju, skrivenom u drvoredu izvan Vovčanska, pripadnici ukrajinske 57. brigade ispaljuju 50 do 100 metaka dnevno za obranu grada. Donedavno su bili na istočnom frontu, što potvrđuje da Rusi uspijevaju u naumu rastezanja obrane i njenog slabljenja na određenim dijelovima.

Polako je, zbog toga, nestalo i ono malo što je Ukrajina osvojila tijekom protuofenzive prošlog ljeta. I surova je stvarnost da dok se prije godinu dana probudila nada u završetak rata pobjedom nad Rusima, sad nada ide u smjeru obraniti se od njih i ne izgubiti drugi najveći grad.

Ukupno, fronta je dugačka 1287 kilometara i Rusi se u toj igri brojeva daleko bolje snalaze. Barem kratkoročno. Upravo zato Ukrajinci moraju ustrajati u obrani jer kad stigne američko naoružanje, kad se Rusi “ispušu”, bit će u poziciji gdje jednostavno neće moći držati sve što su osvojili. Tad bi se sve moglo okrenuti u korist Ukrajine. Samo, na koliko dugo?

Bit će teško rastjerati sve ruske snage koje su sada stekle značajno uporište u regiji Harkiva. I vjerojatno neće pogriješiti kao Ukrajinci, utvrdit će se na osvojenom teritoriju i uvelike otežati eventualnu protuofenzivu koju sprema Ukrajina ponovno tijekom ljeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!