Ukrajinski fotograf Maks Levine pronađen mrtav blizu Kijeva

Svijet 02. tra 202215:19 0 komentara
REUTERS/Stanislav Kozliuk

Ukrajinski fotograf Maks Levine (40), o kojemu tri tjedna nije bilo nikakvih informacija, pronađen je mrtav nakon povlačenja ruskih vojnika s područja blizu Kijeva, objavilo je u subotu ukrajinsko predsjedništvo.

“Levine je nestao 13. ožujka u zoni sukoba u Kijevskoj regiji. Njegovo je tijelo 1. travnja pronađeno blizu sela Guta Međugirska”, nekoliko desetaka kilometara sjeverno od glavnog grada, objavio je na Telegramu dužnosnik ukrajinskih vlasti Andrij Jermak.

Po podacima ukrajinske nevladine organizacije IMI (Institut za medije i informacije), koji se poziva na preliminarne informacije iz Ureda glavnog tužitelja, “nenaoružanog novinara su s dva hica” pogodili ruski vojnici.

Četrdesetogodišnji Levine, otac četvorice sinova, surađivao je s mnogim ukrajinskim i međunarodnim medijima, među kojima i britanskom agencijom Reuters za koju je radio gotovo deset godina.

“Njegova smrt veliki je gubitak za svijet novinarstva”

“Maks je Reutersu od 2013. slao upečatljive fotografije i videozapise iz Ukrajine. Njegova smrt veliki je gubitak za svijet novinarstva. Naše su misli s njegovom obitelji u ovom teškom trenutku”,  rekao je John Pullman, Reutersov globalni urednik za vizuale.

Godine 2014., na početku ukrajinskog rata protiv ruskih separatista, uspio je pobjeći iz Ilovajska, tada opkoljenoga grada na jugoistoku, u kojemu su u samo nekoliko dana ubijene stotine ukrajinskih vojnika.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu ubijeno je nekoliko ukrajinskih i zapadnih novinara, više desetaka ih je ranjeno.

Najmanje ih je troje poginulo na sjeveroistoku Kijeva gdje su bjesnili sukobi između ukrajinskih snaga i ruske vojske, koja se posljednjih dana povlači i napušta sela oko glavnoga grada.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.