Ukrajinski LGBTQ vojnici marširali u Kijevu, traže više prava

Svijet 16. lip 202415:30 0 komentara
REUTERS/Gleb Garanich

Stotine ukrajinskih vojnika, pripadnika LGBTQ zajednice, marširalo je u Kijevu tražeći više prava, ponosno ističući svoje zasluge svojoj zemlji u ratu s Rusijom.

Mnogi vojnici koji su na uniformama nosili oznake duginih boja pozvali su vladu da prizna njihova partnerska prava. Događaj su opisali kao paradu ponosa, koja se održala po kiši i pod jakom policijskom stražom, uz prijetnje protuprosvjednika.

Sudionici marša zahtijevaju zakonske reforme kako bi se osobama u istospolnim partnerstvima omogućilo donošenje medicinskih odluka za ranjene vojnike i pokapanje žrtava rata.

Tvrde da bi poboljšanje gay prava stvorilo još veći jaz između Ukrajine i Rusije, gdje su LGBTQ prava ozbiljno ograničena. Sastanku je nazočilo osoblje Veleposlanstva SAD-a i nekoliko europskih veleposlanstava.

No, organizatori su se suočili s poteškoćama u organizaciji skupa. Gradske vlasti odbile su zahtjev za održavanje parade u stanici metroa, a paradu je osudila i jedna od glavnih grana Ukrajinske pravoslavne crkve.

Policija je postavila kordone u središtu Kijeva kako bi držala prosvjednike podalje od protuprosvjednika, od kojih su neki nosili maske i natpise protiv homoseksualaca.

I oni na LGBTQ skupu i protuprosvjedu iskoristili su priliku za promoviranje zahtjeva za vojnom pomoći Ukrajini u njezinom ratu s Rusijom, skandirajući “Naoružajte Ukrajinu odmah!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!