Ultrakršćanske i ekstremno desne organizacije žele zabraniti pobačaj u Europi

Svijet 26. svi 202214:38 > 15:00 3 komentara
OLIVIER DOULIERY / AFP

Mreža ultrakršćanskih, ekstremno desnih organizacija protiv pobačaja pojačava svoj utjecaj u želji da utječe na zakone o pobačaju u zemljama Europe, inspirirana mišljenjem američkog Vrhovnog suda o rušenju presude Roe v. Wade kojim je procedura legalizirana u SAD-u 1973. godine.

Dijelovi mreže u početku su se ujedinili pod imenom Agenda Europe, organizirajući godišnje summite po kontinentu između 2013. i 2018. Do tada je organizacija narasla na 300 članova koji su uključivali političare i vatikanske diplomate, piše britanski Guardian.

Cilj skupine je “vraćanje prirodnog poretka” osmišljavanjem načina za postupno ukidanje prava na pobačaj, prava LGBT osoba i zakona o borbi protiv nasilja nad ženama, ali i smanjenje pristupa kontracepciji.

Među organizatorima tih summita bili su i Terrence McKeegan, bivši pravni savjetnik vatikanske misije u UN-u, i Gudrun Kugler, katolički teolog, zastupnik u austrijskom parlamentu i glasnogovornik za ljudska prava Austrijske narodne stranke. „To je labava mreža koja okuplja pojedince iz različitih skupina – većinom iz Europe – koji se identificiraju kao borci za život i obitelj, odnosno protiv pobačaja i prava homoseksualaca“, kaže Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava koji je proveo istraživanje o mreži i podijelio dokumente u kojima se detaljno navode ciljevi skupine, bilješke sa sastanaka i sudionici.

“Možete vidjeti da su u početku tražili svoje mjesto, a do trećeg sastanka već su izlagali aktivne ideje o tome kako smanjiti ljudska prava na polju seksualnosti i reprodukcije”, dodaje.

Danas, pojedinci bliski Agendi Europe povezani su s Političkom mrežom vrijednosti (Political Network of Values – PNfV), globalnom platformom s vrlo sličnim vrijednostima koja se pojavila kad je vidljivost Agende Europe počela padati.

PNfV u četvrtak i petak u Budimpešti organizira četvrti transatlantski summit – na kojem će sudjelovati Kugler i druga poznata imena Agende Europe.

Kada se govori o pravu na pobačaj, mreža navodno želi imitirati nedavne uspjehe postignute u SAD-u, gdje su desničarski aktivisti postupno doveli istomišljenike na ključne pozicije u vlasti i sudstvu. “Bit će zbilja sretni zbog potencijalnog rušenja Roe v. Wadea”, govori Datta.

“Prvo, zato što su dobili recept iz jedne od najnaprednijih zemalja svijeta koja je polako prešla na poziciju koju i oni zagovaraju. Ali američki sud ne reagira na promjene u društvu; ovo je rezultat višedesetljetne strategije američke kršćanske desnice da utječe na američko sudstvo infiltrirajući vlastite ljude u sustav”, dodaje.

Vjeruje se da je mreža već postigla određeni napredak u Europi: utjecali su na gotovo apsolutnu zabranu pobačaja u Poljskoj, kao i na rezultate referenduma o istospolnom braku održanih u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Sloveniji.

Iako je pobačaj u Mađarskoj legalan, postalo je teže dobiti pristup proceduri za mandata desne populističke vlade Viktora Orbana.

Istovremeno, prava LGBT osoba u toj zemlji polagano su tijekom godina smanjivana. Lani je mađarski parlament izglasao zakon kojim se zabranjuje da gay osobe budu spominjane u edukacijskim materijalima i serijama za mlađe od 18 godina, a godinu prije su praktički zabranili posvajanje djece istospolnim parovima i ukinuli zakonsko prepoznavanje promjene roda.

U Italiji je mreža vjerojatno pronašla uporište 2019., kada je u Veroni održana konferencija kontroverznog Svjetskog kongresa obitelji (World Congress of Families – WCF), globalne koalicije koju podržava američka kršćanska desnica.

Matteo Salvini, vođa ekstremno desne stranke Liga koja je ključni dio talijanske vlade, govorio je na tom događaju, kao i još jedna ekstremna desničarka, Giorgia Meloni, čelnica stranke Fratelli d’Italia koja trenutno vodi u anketama.

Otada su mjere za ograničavanje pristupa pobačaju – kao što je naprimjer zabrana ponude pilule za pobačaj u klinikama ili dopuštanje aktivistima za zabranu pobačaja da ulaze u bolnice i stvaraju pritisak na žene da odustanu od prekida trudnoće – uvedene u regije kojima vlada koalicija tih dviju stranaka i Forza Italia Silvija Berlusconija. Regije uključuju Marche, Lombardiju, Piedmont, Umbriju i Veneto.

Dodatno, iako je pobačaj u Italiji legaliziran referendumom 1978., ženama je postalo vrlo teško dobiti pristup toj proceduri jer se vrlo visoki broj ginekologa, čak sedam od 10, poziva na priziv savjesti. “Znamo da je šira strategija te mreže da prvo prevenira, onda ograniči i na kraju potpuno zabrani pobačaj”, kaže Datta.

“Ono što sada vidim u Mađarskoj i zemljama poput Italije su pokušaji da se spriječi obavljanje pobačaja kroz prizive savjesti i stvaranje pritiska na žene”.

Silvana Agatone, koja je do umirovljenja bila jedna od rijetkih ginekologa u Rimu koji su obavljali pobačaj, kaže: “Situacija u Italiji postaje sve gora. Uvijek smo imali one koji se pozivaju na priziv savjesti, ali sada se otežava život onim liječnicima koji obavljaju pobačaje jer protivnici prava na izbor ulaze u bolnice i prisiljavaju ih, kao i žene, da ne vrše proceduru”.

“Također pokušavaju izvrnuti medicinsku znanost tako što plaćaju ljudima da proizvedu materijale o ‘opasnostima pobačaja’ koji se predstavljaju kao znanstveni”, upozorava.

Utjecajni političar u talijanskoj Ligi je Simone Pillon koji je, do svog izbora u senat u ožujku 2018. bio savjetnik u upravi organizacije Novae Terrae koja se protivi pobačaju i čiji je čelnik njegov bliski prijatelj Luca Volante. Volante je političar sa sada propalom strankom Unione di Centro i bivši vođa parlamentarne grupe Europske pučke stranke.

Novae Terrae odigrala je ključnu ulogu u Agendi Europe, sve dok Volante nije došao pod istragu za pranje novca. Nedavno je oslobođen svih optužbi.

Pillon kaže da je svjestan Agende Europe, koju je opisao kao “grupu prijatelja koji se druže”, ali nikada nije sudjelovao na njihovim sastancima.

Pillon već 20 godina njeguje bliska poznanstva s talijanskim skupinama za zabranu prava na izbor i sudjelovao je na velikom prosvjedu protiv prava na pobačaj ove subote u Rimu. “Ja dolazim iz svijeta ‘za život’ i ušao sam u politiku da dam platformu tim pozicijama”, rekao je tada.

Pillon je izjavio da “zavidi” SAD-u na prijedlogu rušenja Roe v. Wadea, dodajući da bi se sličan scenarij mogao ponoviti u Europi “kad, tad”. “Ideološke struje dovele su do liberalizacije pobačaja u sedamdesetima, i to je rezultiralo prilagodbom europskog zakonodavstva na taj način razmišljanja”, kaže Pillon. “Uvjeren sam da će u Europi doći ovaj novi val (iz SAD-a). Ne znam kada, ali nadam se da neće dugo trebati”.

A u međuvremenu, PNfV će nastaviti u svom naumu. Na summitu u Budimpešti govorit će političari iz Mađarske, Španjolske i Slovačke.

Govornici iz Mađarske uključuju europarlamentarce iz vladajuće stranke Fidesz, kao što su Balazs Hidveghi i Enikő Győri. Očekuje se da će također govoriti i Miklos Szánthó, direktor Centra za temeljna prava, kao i Zotan Balogh, povjerenik premijera Orbana.

Nova mađarska predsjednica i bivša ministrica za obitelj, Katalin Novak, u upravi PNfV-a sjedi od 2015., a postala je čelnica uprave 2019.

Ipak, odstupila je s tog mjesta u ožujku ove godine nakon što je izabrana za predsjednicu. U izjavi danoj ekstremno desnom portalu Breitbart 2019., Novak je rekla da nema “izbora” kad se govori o pobačaju. “Biti za pobačaj znači biti za ubijanje. To je protivno izboru”, rekla je tada.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.