Umirovljeni general: Putinova velika crnomorska flota je potpuni otpad

Izvor: Handout / Russian Defence Ministry / AFP / ilustracija

Umirovljeni američki general Ben Hodges osvrnuo se na veliku rusku crnomorsku flotu nazivajući je "potpunim otpadom".

Hodges navodi da je prije početka invazije 24. veljače crnomorska flota kontrolirala gotovo cijelo Crno more.

“No, kroz zadnjih šest mjeseci vidjeli smo da ruska mornarica nije ništa bolja od ostatka ruske vojske”, navodi umirovljeni general.

VEZANE VIJESTI

Kada je rat tek započeo, mnogi su očekivali brzu rusku pobjedu. No, ukrajinske snage se već mjesecima žestoko bore i pružaju otpor, a nakon uspješne protuofenzive, slika o superiornoj ruskoj vojsci počela se urušavati.

Hodges navodi da se također promijenila i percepcija ruske mornarice. Podsjetio je i na potonuće ruskog broda Moskva čija se vrijednost procjenjuje na oko 750 milijuna dolara. Ukrajina je tvrdila da su njene snage pogodile brod, a Rusija je rekla da do potonuća došlo zbog požara uzrokovanog na brodu. SAD je u konačnici zaključio da su dvije ruske rakete pogodile brod koji je potom potonuo, izvijestio je The Washington Post citirajući američkog dužnosnika.

Hodges dodaje da je još nekoliko ruskih brodova potopljeno u Crnom moru u posljednjih nekoliko mjeseci. Ruska flota se sad “boji doći blizu ukrajinske obale” i skriva se iza Krima, tvrdi Hodges, a prenosi Newsweek.

“Mislim da je Velika crnomorska flota, osim njihovih podmornica, totalni otpad. Nije sudjelovala u borbi. Kako se ukrajinske snage sve više budu približavale Krimu, uskoro će moći početi lansirati rakete HIMARS i druge rakete na Sevastopolj, tako će on postati neodrživ za rusku crnomorsku flotu”, istaknuo je.

Krim je poluotok koji je pod ruskom okupacijom od 2014., ali Ukrajina i SAD i dalje tvrde da je dio Ukrajine. Sevastopolj je najveći grad Krima i glavna crnomorska luka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog je mjeseca obećao da će njegove snage vratiti kontrolu nad Krimom. “Počelo je s Krimom i s Krimom će završiti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar