UN potvrdio: Počinjeni ratni zločini u Ukrajini, i djeca silovana i mučena

Svijet 23. ruj 202213:22
Izvor: ANASTASIA VLASOVA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP/Ilustracija

Voditelj neovisnog Istražnog povjerenstva o Ukrajini u petak je rekao da je nakon istraga provedenih u četiri regije u zemlji zaključeno da su počinjeni ratni zločini.

“Na temelju dokaza koje je prikupilo Povjerenstvo, zaključak je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini”, kazao je Erik Mose u Vijeću UN-a za ljudska prava u Ženevi.

Mose nije izričito kazao tko je počinio ratne zločine, no rad UN-ovog povjerenstva je bio koncentriran na Kijev, Černihiv, Harkiv i Sumi, područja koja su bila pod okupacijom ruskih snaga.

Istražitelji su posjetili 27 mjesta i razgovarali sa 150 svjedoka i žrtava.

VEZANA VIJEST

Na tim mjestima je utvrđeno da je izvršeno više likvidacija, a istražitelji su pronašli tijela sa zavezanim rukama, prerezanim grkljanima i prostrijelnim ranama na glavi.

Mose također navodi da su počinjeni i seksualni zločini, a da su žrtve bile stare između četiri i 82 godine. Djeca su bila silovana, mučena i zatočena, rekao je Mose.

Rusija je pozvana da odgovori na te optužbe, ali je njezino mjesro u Vijeću bilo prazno.

Moskva opetovano negira napade na civile i tvrdi optužbe za kršenje ljudskih prava imaju za cilj blaćenje njezine “specijalne vojne operacije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.  

Komentari

Vaš komentar