UN: U Ukrajini je naglo porastao broj poginulih i ozlijeđenih civila

Svijet 09. tra 202421:59 0 komentara
Tobias SCHWARZ / AFP

Promatrači Ujedinjenih naroda zabilježili su nagli porast civilnih žrtava u Ukrajini prošlog mjeseca uslijed pojačanih napada ruskih snaga, priopćio je u utorak UN-ov Ured za ljudska prava.

Među stradalima je najmanje 57 djece ubijene ili ozlijeđene u ožujku, što je dvostruko više nego u veljači.

Promatračka misija Ujedinjenih naroda za ljudska prava potvrdila je najmanje 604 civila ubijena ili ozlijeđena u Ukrajini u ožujku, što je povećanje od 20 posto u odnosu na veljaču.

“Povećanje civilnih žrtava u ožujku uglavnom je rezultat napada ruskih oružanih snaga korištenjem raketa i eksplozivnih dronova diljem Ukrajine i povećanih zračnih bombardiranja blizu linije fronte”, rekao je Ured za ljudska prava.

Misija je otkrila da se većina civilnih žrtava – 93,5 posto – kao i većina štete na obrazovnim i zdravstvenim ustanovama i kritičnoj infrastrukturi dogodila u područjima pod kontrolom vlade.

Ukrajina je pretrpjela posebno teške napade prošlog mjeseca, a predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi zemlja mogla ostati bez raketa za protuzračnu obranu ako Rusija nastavi svoju intenzivnu kampanju dalekometnog bombardiranja.

Prošlog tjedna rekao je da je Rusija samo u ožujku ispalila preko 3000 navođenih zrakoplovnih bombi, 600 dronova i 400 raketa na Ukrajinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!