UN upozorava da bi bolest na poplavljenom istoku Libije mogla izazvati drugu razornu krizu

Svijet 18. ruj 202318:10 0 komentara
Halil Fidan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Pošto su libijske vlasti prijavile širenje dijareje među stanovnicima poplavljenog grada Derne koji su pili kontaminiranu vodu, Misija Ujedinjenih nacija za podršku Libiji je danas upozorila da bi širenje crijevnih bolesti u tom kraju, gdje su poplave prošlog tjedna ubile više od 11.000 ljudi, bilo "druga razorna kriza" koju bi bilo teško prebroditi.

Misija UN je u priopćenju iznijela posebnu zabrinutost zbog zagađenja vode ta piće i nedostatka sanitarija i kanalizacije od rušenja dvije brane od oluje Danijel u Derni.

Misija je priopćila da u Libiji djeluje devet agencija UN-a koje pomažu otklanjanju posljedica poplave i rade na sprečavanju širenja bolesti, a Svjetska zdravstvena organizacija je poslala 28 tona medicinskog materijala.

Šef libijskog Centra za borbu protiv zaraznih bolesti Haider al Salih je rekao da je u subotu bar 150 ljudi imalo dijareju pošto su pili zagađenu vodu u Derni.

Katastrofa je donijela rijetko jedinstvo Libiji, podijeljenoj od 2014. godine na dvije između rivalskih vlasti. Obje strane imaju različite međunarodne pokrovitelje i sukobljene naoružane policije.

Međutim obje vlade su poslale humanitarne timove u Dernu, ali pružanje pomoći ometaju loša koordinacija, teškoće u dostavljanju u najteže pogođena područja i uništena sva infrastruktura Derne i puteva do nje.

Ministar zdravlja istočne libijske vlade koja vlada i Dernom, Otman Abduldžael, rekao je u nedjelju da je počelo cijepljenje protiv bolesti koje se obično javljaju poslije poplava.

Organizacija UN-a za kulturu UNESCO je priopćila da je zabrinuta za stanje arheološki važnih ruševina Kirene, drevnog grčko-rimskog grada 60 kilometara istočno od Derne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ