UN: Zemlje u razvoju osudile bogate zbog gomilanja cjepiva

Svijet 22. ruj 202122:04
Izvor: Spencer Platt/Pool via REUTERS

Čelnici zemalja u razvoju upozorili su na Općoj skupštini UN-a da gomilanje cjepiva protiv covida-19 u bogatim zemljama omogućuje razvoj novih varijanti koronavirusa SARS-Cov-2 te da zaraza ponovno uzima maha.

Filipini, Peru, Gana i mnoge druge zemlje poručuju da je solidarnost zakazala, a glavni tajnik UN-a je nejednaku distribuciju cjepiva protiv covida-19 nazvao bestidnom.

“Bogate zemlje gomilaju cjepivo, dok siromašne zemlje cjepivo dobivaju na kapaljku”, kazao je filipinski predsjednik Rodrigo Duterte.

“Sada već govore i o dodatnom docjepljivanju, dok zemlje u razvoju dijele doze po pola kako bi pregrmili situaciju. Ovo je šokantno za nevjerovati i mora se nazvati pravim imenom – sebičnošću koja niti je opravdana niti moralna”, poručio je Duterte.

Oko 35 posto ljudi u svijetu koji su primili najmanje jednu dozu cjepiva dolazi iz zemalja s visokim prihodima, a od toga je 28 posto iz Europe i Sjeverne Amerike.

U međuvremenu, procijepljenost u nekim zemljama, poput Haitija ili DR Kongo je manja od jedan posto.

Afrika je teško pogođena tzv. nacionalizmom cjepiva, s oko 900 milijuna Afrikanaca koji tek trebaju primiti cjepivo da bi taj kontinent dosegao procijepljenost od 70 posto.

SAD je u srijedu obećao dodatnih 500 milijuna doza cjepiva za druge zemlje, a Kina dvije milijarde doza cjepiva za ostatak svijeta do kraja godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar