UNICEF: Najveće žrtve potresa u Turskoj i Siriji su djeca

Svijet 07. velj 202319:20 0 komentara
AFP

Djeca su uvijek među najranjivijima kada se dogode katastrofe, a UNICEF, koji je na terenu u Turskoj i Siriji, spreman je pomoći djeci i obiteljima pogođenima potresom, izvijestili su iz UNICEF-a Hrvatska te pozvali građane da doniraju novac kako bi im se ondje osigurala voda, hrana i druga pomoć.

Tisuće djece pogođene potresom izgubilo je članove obitelji, a razrušeni su domovi, škole i bolnice, priopćili su iz UNICEF-a u Hrvatskoj te naglasili da UNICEF u Turskoj i Siriji aktivno radi na identificiranju djece odvojene od roditelja i djece bez pratnje te ponovnom spajanju obitelji.

U posebno teškoj situaciji su, kažu, raseljene obitelji u sjeverozapadnoj Siriji koje već desetljećima trpe posljedice ratnih sukoba, dok se istovremeno bore s epidemijom kolere i jakom kišom i snijegom, kao i obitelji sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj, u improviziranim naseljima.

“U Siriji UNICEF za djecu i obitelji pogođene potresima osigurava pristup sigurnoj pitkoj vodi, sanitarnim čvorovima i higijenskim potrepštinama – što je ključno za prevenciju bolesti u prvim danima krize. U Damasku je velika nestašica medicinskih potrepština i opreme potrebne za liječenje stradalih te UNICEF nastoji nadomjestiti nedostatak potrebnih zaliha (uključujući medicinske) putem najbližih skladišta u Libanonu i Jordanu”, izvijestili su.

Do sada su, kako dodaju, poslane hitne potrepštine za opremu operacijskih dvorana, zajedno s prehrambenim proizvodima #related-news_0poput visokoenergetskih keksa.

Iz UNICEF-a su naglasili da je raseljenom stanovništvu u Siriji potrebno, prije svega, osigurati hranu.

“Zadovoljenje prehrambenih potreba male djece, posebice one mlađe od 2 godine i trudnica ključno je kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje njihova stanja. UNICEF koordinira odgovor vezan uz prehranu s drugim UN-ovim agencijama i partnerima, mobilizira osnovne zalihe hrane iz cijele regije te radi na zadovoljenju osnovnih zdravstvenih i prehrambenih usluga putem mobilnih timova”, stoji u priopćenju.

U Turskoj su napori trenutačno usmjereni na potragu i spašavanje, a UNICEF se koordinira s vladom i Predsjedništvom za upravljanje katastrofama i hitnim situacijama o novim potrebama povezanima sa širim humanitarnim odgovorom.

“Djeca pogođena potresima trebaju našu pomoć sada. Postanite dio UNICEF-ovog odgovora na ovu tešku humanitarnu krizu i svojom donacijom pomozite stradaloj djeci i obiteljima”, apelirali su iz UNICEF-a i pozvali građane da doniraju na UNICEF-ov broj računa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!