UNICEF: Rat u Ukrajini gurnuo još 4 milijuna djece u siromaštvo

Svijet 17. lis 202210:38
Yasuyoshi CHIBA / AFP

Rat u Ukrajini i rastuća inflacija gurnuli su još četiri milijuna djece diljem istočne Europe i središnje Azije u siromaštvo, objavio je UNICEF u ponedjeljak.

To je porast od 19 posto od 2021. i pokazuje da djeca “podnose najteži teret” sukoba, objavio je UNICEF. Studija je obuhvatila podatke iz 22 zemlje u regiji.

Utjecaj rata bio je posebno težak za djecu u Rusiji i Ukrajini. U Rusiji dodatnih 2,8 milijuna djece živi u kućanstvima ispod granice siromaštva, u Ukrajini dodatnih pola milijuna djece, a slijedi je Rumunjska s dodatnih 110.000 djece, navodi se u studiji.

Prije prvog rođendana moglo bi umrijeti dodatnih 4500 djece, upozorio je UNICEF.

Regionalni direktor za Europu i središnju Aziju Afshan Khan rekao je da ekonomske posljedice rata imaju razoran utjecaj na djecu. “Ako sada ne podržimo tu djecu i obitelji, nagli porast dječjeg siromaštva gotovo će sigurno rezultirati izgubljenim životima, propuštenim obrazovanjem i izgubljenom budućnošću”, upozorio je.

Svako treće dijete, rođeno i odgajano u siromaštvu, proživjet će svoju odraslu dob u siromaštvu, što će dovesti do međugeneracijskog ciklusa poteškoća i siromaštva, dodaje se u studiji. “Moramo zaštititi i proširiti socijalnu podršku za ranjive obitelji prije nego se situacija pogorša”, rekao je Khan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar