“Upotreba nuklearnog oružja ne bi značila kraj rata nego kraj čovječanstva”

Svijet 03. svi 202222:12 > 22:12 0 komentara
Pexels / Photo by Pixabay, Ilustracija

Ruski novinar i prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade Dmitrij Muratov osudio je propagandu Moskve koja poziva na upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, što bi predstavljalo „kraj čovječanstva“.

„Ne isključujem mogućnost da će se nuklearno oružje iskoristiti“, rekao je Muratov novinarima u Ženevi.

VEZANE VIJESTI

Kremlj je stavio svoje nuklearne snage u visok stupanj pripravnosti nakon što je Rusija 24. veljače napala Ukrajinu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja koje prema ruskoj vojnoj doktrini može biti iskorišteno za prisilu protivnika na povlačenje.

Govoreći povodom Svjetskog dana slobode medija, Muratov, urednik medija Novaja Gazeta koja je morala prekinuti svoj rad nakon ruske intervencije, procjenjuje kako promidžbena mašinerija Kremlja pokušava ruskoj javnosti korištenje nuklearnog oružja učiniti prihvatljivijim.

„Već dva tjedna na televiziji slušamo kako silosi za nuklearno oružje moraju biti otvoreni“, rekao je Muratov.

„A slušamo i kako se to grozno oružje treba koristiti ako se nastavi dostava oružja Ukrajini“, dodao je nobelovac, referirajući se na zapadnu oružanu pomoć napadnutoj zemlji.

Suprotno propagandi ruskih vlasti, naglašava Muratov, upotreba nuklearnog oružja ne bi značila „kraj rata“, nego „kraj čovječanstva“.

Najstrašnijom stvari trenutno u Rusiji Muratov je nazvao „apsolutnu moć bez restrikcija“ koju Putin posjeduje.

Ako on odluči da se nuklearno oružje mora iskoristiti, nitko „ga ne bi mogao spriječiti da donese tu odluku, ni parlament, ni civilno društvo ni javnost“, upozorio je ruski novinar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.