Upozorenje školama: Njemačka, Austrija i Švicarska imaju problem – djeca ne postaju pametnija

Svijet 01. pro 202314:37 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Više od 40 renomiranih istraživača iz Njemačke, Austrije i Švicarske upozorava kako škole u tim zemljama imaju problem jer djeca ne postaju pametnija i to zbog digitalizacije.

Stručnjaci pozivaju na hitno zaustavljanje digitalizacije u školama i predškolskim ustanovama, uključujući vrtiće.

Po njihovom mišljenju, moratorij (ugovorno ili zakonom propisana odgoda) do 6. razreda je prijeko potreban, jer je sve više znanstvenih dokaza da digitalni mediji uzrokuju ogromne nedostatke i štete razvoju i obrazovnim procesima djece i mladih.

Društvo za obrazovanje i znanje objavilo je taj zahtjev u peticiji ministrima obrazovanja, prenosi Fenix magazin.

Digitalno obrazovanje šteti djeci

Medijski edukator Ralf Lankau, jedan od prvih potpisnika peticije, ističe da, prema aktualnim studijama, korištenje tableta i prijenosnih računala u nastavi do 6. razreda djecu ne čini pametnijom, nego zapravo glupljom.

Peticiju su, između ostalih, potpisali i liječnici Mafred Spitzer i Thomas Fuchs. Znanstveno su dokazani negativni zdravstveni, psihološki i socijalni učinci uzrokovani povećanom uporabom digitalnih uređaja u nastavi.

“Pokušaj digitalne nastave mora biti zaustavljen”, rekao je Lankau.

U peticiji se posebno kritizira sve veća upotreba umjetne inteligencije koja je namijenjena automatskom poučavanju i testiranju djece te zamjeni učitelja.

Pozitivni nalazi nisu vidljivi

Istraživači ističu i skandinavske zemlje koje su se nekad smatrale pionirima digitalizacije obrazovnih institucija. Međutim, temeljem izvješća renomiranog instituta Karolinska, švedska je vlada revidirala svoju odluku o obveznom opremanju predškolskih ustanova digitalnim uređajima. Navedeni pozitivni nalazi digitalnog obrazovanja ne mogu se dokazati; umjesto toga, došlo je do velikih negativnih učinaka na stjecanje znanja učenika.

Njemačko društvo za medicinu djece i adolescenata (DGKJ) također je objavilo smjernice koje preporučuju smanjenje vremena provedenog pred ekranom. Djeca stoga ne bi trebala posjedovati vlastite uređaje i ne bi smjela imati nekontrolirani pristup internetu. Studije iz SAD-a pokazuju da mladi ljudi mogu biti pod velikim utjecajem i ovisnosti o digitalnim medijima, što dovodi do raznih zdravstvenih problema.

Dok industrijska udruženja poput Bitkoma naglašavaju da postoji mnogo toga što treba nadoknaditi u digitalizaciji u školama i promiču digitalni pakt 2.0, istraživači se pozivaju na UNESCO-ov globalni pregled obuke 2023. Sukladno tome, trenutni informatički koncepti za obrazovne ustanove nisu usmjereni na učenje i obrazovne koristi, već prvenstveno na ekonomske interese.

Peticija stoga poziva na preispitivanje “jednostrane fiksacije na digitalnu tehnologiju u vrtićima i školama” i poziva na “interdisciplinarnu i znanstveno utemeljenu” raspravu o IT-u i umjetnoj inteligenciji u obrazovnim ustanovama tijekom potrebne pauze.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!