Zelenski američkom Kongresu: Moj se život zaustavio kad je poginulo 100 djece

Svijet 16. ožu 202213:52 > 15:07
Drew Angerer / POOL / AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas se videovezom obratio američkom Kongresu.

“Rusija je napala našu domovinu i gradove. Napala je naše vrijednosti i to na brutalan način. Napala nas je tenkovima, avionima, napala je našu slobodu, pravo da živimo slobodno u svojoj zemlji i planiramo svoju budućnost”, rekao je Zelenski.

“Sjećam se vašeg spomenika na Mount Rushmoreu i lica utemeljitelja SAD-a koja se temelji na demokraciji i slobodi za sve koji pošteno rade i poštuju zakon. I mi želimo isto za ukrajinski narod”, rekao je Zelenski.

VEZANE VIJESTI

“Prijatelji Amerikanci, u vašoj veličanstvenoj povijesti doživjeli ste ono što vam omogućava da shvatite Ukrajince. Želim da shvatite što nam sada treba. Sjetite se Pearl Harboura, kad se nebo zamračilo od svih zrakoplova koji su vas napadali. Sjetite se 11. rujna 2001., strašnog dana kad se zlo pokušalo nadviti i pretvoriti vaše gradove u bojna polja, kad su nedužni ljudi napadnuti iz zraka. To nitko nije mogao očekivati, vi to niste mogli zaustaviti, a i naša zemlja svakoga dana doživljava isto. Svake noći već tri tjedna, Odesa, Žitomir, Mariupolj, Dnjipro, i mnogi drugi gradovi trpe napade, a Rusija je pretvorila Ukrajinu u polje smrti za tisuće ljudi”, rekao je Zelenski.

Znate kakve obrambene sustave trebamo, znate koliko ovisimo o sposobnosti da koristimo snažne zrakoplove, kako bismo zaštitili svoj narod, svoju slobodu. Trebamo zrakoplove koji će pomoći Ukrajini i Europi. Vi imate te zrakoplove, ali oni su prizemljeni, nisu na ukrajinskom nebu, oni ne štite naš narod. Imam san, te riječi su vam poznate, ali ja imam potrebu, trebam zaštititi svoje nebo i trebam vašu pomoć, rekao je Zelenski.

Ponovio je zahvalnost SAD-u za dosad učinjeno u pogledu naoružanja i obuke.

“Sada, u najmračnijem trenutku za našu zemlju, pozivam vas da učinite više. Svakoga tjedna treba uvoditi sankcije, dok se ne zaustavi ruska vojna mašinerija. Potrebne su restrikcije za sve koji podržavaju ovaj režim. Preporučamo da se uvedu sankcije za sve političare u Rusiji koji nisu osudili invaziju na Ukrajinu. Sve američke tvrtke moraju napustiti rusko tržište i to odmah, jer to je tržište natopljeno našom krvlju. Molim vas, preuzmite vodstvo, ako imate tvrtke koje su još uvijek u Rusiji, koje financiraju rusku mašineriju, molim vas da izvršite pritisak kako Rusija ne bi dobivala novac za uništavanje naše zemlje. Mir je važniji od prihoda i moramo braniti taj princip u cijelome svijetu”, rekao je Zelenski.

VEZANE VIJESTI

Pokazao je kongresnicima video ukrajinskih gradova prije rata.

“Danas nije dovoljno biti samo lider svijeta, nego i lider mira. Mir ne ovisi samo o vama, ovisi o onima pokraj vas, o onima koji su snažni. To da ste snažni, ne znači da ste veliki, nego da ste hrabri i spremni boriti se za živote svojih građana i građana svijeta, za slobodu, dostojanstven život i smrt kad za to dođe trenutak, a ne da o tome odlučuje netko drugi, vaš susjed”, rekao je Zelenski.

“Borimo se za europske i svjetske vrijednosti. Zato američki narod ne pomaže samo Ukrajini, nego i Europi i svijetu”, rekao je Zelenski.

“Danas imam 45 godina, no moj se život zaustavio kad je poginulo 100 djece. Ne vidim razlog za život, ako ne mogu spriječiti smrt. Kao lider svoje nacije, moram se obratiti predsjedniku Bidenu. Vi ste lider svog naroda, želim da budete lider svijeta. Biti lider svijeta, znači biti lider mira. Hvala vam”, poručio je Zelenski.

“Hvala vam na vašoj podršci”, rekao je Zelenski.

Zastupnici su ga ispratili ovacijama i glasnim i dugotrajnim pljeskom.

Tijek događaja u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar