Velika analiza: Putin je dao naredbu za smaknuće, za sve je kriva Afrika?!

Svijet 24. kol 202308:04 0 komentara
Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Institut za proučavanje rata (ISW) analizirao je pad aviona u kojemu je poginulo deset osoba, među kojima je i šef Wagnera Jevgenij Prigožin. Nakon otvorene pobune koju je Prigožin pokrenuo, Ministarstvo obrane i Kremlj željeli su oslabiti njegov auritet, a smaknuće samog vodstva plaćeničke grupe vjerojatno je bio posljednji korak u eliminaciji Wagnera kao neovisne organizacije.

Ruski insajderski izvor koji ima veze s ruskim sigurnosnim službama tvrdio je da je Prigožinov “ishitreni” odlazak u i iz Afrike bio odgovor na planove i mjere Glavne uprave ruskog Glavnog stožera (GRU) za potkopavanje Wagnerove prisutnosti u Africi.

Isti izvor tvrdio je i da je zamjenik načelnika GRU-a general-pukovnik Andrej Averjanov predvodio napore da se Wagneru u potpunosti onemogući djelovanje u Africi te da postoje planovi za stvaranje i obuku vojnog korpusa od više od 20.000 ljudi koji bi bila zamjena Wagneru. Prigožin se tome duboko protivio. ISW navodi da je moguće da je Prigožin otputovao u Afriku da bi nastavio s novačenjem kako bi grupa Wagner ostala neovisna od ruskog ministarstva obrane i Kremlja.

Averjanov je navodno sudjelovao u drugim poznatim pokušajima ubojstva kao što je trovanje Sergeja i Julije Skripal, a moguće je da su ruski dužnosnici iskoristili Prigožinovu paniku i impulzivnost kako bi eliminirali Wagnerovo najviše vodstvo.

Putin stoji iza nesreće

Kako piše ISW, ruski predsjednik Vladimir Putin je gotovo sigurno naredio ruskom vojnom zapovjedništvu da obori Prigožinov avion. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu i načelnik Glavnog stožera vojske general Valerij Gerasimov, vrlo vjerojatno ne bi pogubili Prigožina bez Putinove naredbe.

Putin je možda zaključio da je dovoljno odvojio Prigožina od Wagnera i da ga može ubiti, a da Prigožina ne pretvori u mučenika za preostalo Wagnerovo osoblje.

Alternativno, Putin je možda odlučio da je Prigožin prešao “crvenu liniju” zbog svojih napora da zadrži Wagnerov pristup operacijama u Africi. Dogovor koji su nakon pobune uspotavili Prigožin, Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko podrazumijevao je da će Prigožin ograničiti svoju i Wagnerovu medijsku prisutnost i/ili ograničiti Wagnerove operacije u Africi.

No, Prigožinov video od 21. kolovoza u kojem se tvrdi da Wagner širi svoju prisutnost u Africi i kasniji porast Wagnerovih oglasa za novačenje možda su bili kap koja je prelila čašu, ukazujući na to da Prigožin neće dopustiti da ga se ušutka.

Putinova gotovo sigurna naredba ruskom Ministarstvu obrane da obori Prigožinov zrakoplov vjerojatno je javni pokušaj ponovnog uspostavljanja njegove dominacije i osvete za poniženje koje je oružana pobuna Wagnerovaca 24. lipnja prouzročila Putinu i ruskom Ministarstvu obrane.

Tijek događaja pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!